8.8.17

Şehit Pilot Cengiz Topel Anıldı-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Şehit Pilot Cengiz Topel Anıldı

Şehit Pilot Cengiz Topel Anıldı.
Kıbrıs Türk Kültür Derneği  2017 Ağustos ayı toplantısını, yaşanılan olayların anısına,  Efsane Erenköy Direnişi - Cengiz Topel’in şehit edilişinin 53. yılı  münasebetiyle 8 Ağustos Cengiz Topel’in şehit düştüğü tarihle çakıştırdı. KTKD İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray ve yönetim evsahipliğinde Sivil Toplum kuruluşları temsilcileri ve dernek üyeleriyle birlik ve beraberlik içerisinde geçmiş anıları dile getirilerek, Milli mücadele ve direniş yıllarında tüm emeği geçenlerin şükranla ve şehitlerin rahmetle anıldığı toplantı gerçekleşti.
Okul hastane gibi kurumlara Cadde ve sokak gibi adreslere isim olan, Cumhuriyet tarihin ilk savaş şehidi Atatürk’den sonra cenaze törenine en fazla katılımı olan efsane Cengiz Topel’in belgeseli Dernek Şubesinde izlendi.

Şanlı Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıldönümü ve direnişte şehit düşenler, 5 Ağustos 1964’te tam teçhizatlı 15000 Rum’un saldırısına karşı, o yıllarda Anavatan ve İngiltere de yükseköğretim gören 530 üniversite öğrencisi, Erenköy bölge halkı ile birlikte bütün imkânsızlıklara karşı günlerce direnmiş, 8 Ağustos günü Anavatan’dan gelen savaş uçaklarının da yardımı ile Rumları hezimete uğratarak Erenköy Efsanesini gerçekleştirmişlerdir.



KTKD İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray Erenköy Şehitlerini ve Şehit Pilot Yzb. Cengiz Topel’i anma ile ilgili şu konuşmayı yaptı.


“Bu gün 08/Ağustos 2017 Kıbrıs Türk Halkının Kurtuluş Mücadelesinde çok önemli yeri olan Efsane Erenköy Direnişinin ve kahraman Pilot Yzb. Cengiz Topel’in şehit edilişinin 53. yıldönümündeyiz.

Milli Mücadele tarihimizde 1963 Aralık ayında Kanlı Noel Katliamlarıyla başlayan Rum saldırıları daha sonra adanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Türk halkının tamamını hedef almıştır. Sırasıyla Baf Türklerine, Limasol Türklerine karşı sürdürülmüştür. 1964 yılı Kıbrıs Rumlarının en büyük emelleri olan ENOSİSİ gerçekleştirmek ve adanın Yunanistan a ilhakını sağlamak amacıyla,Kıbrıs Türk halkına karşı başlattıkları toplu katliamların yaşandığı bir yıl olarak anılmaktadır.1964 Yılının haziran ayında Kıbrıs’a gelen General Grivas EOKA tethiş örgütünün başına geçmiş ve kısa bir zaman sonra Rum halkını örgütleyerek Türk halkına karşı saldırgan bir ordu meydana getirmiştir .Grivas Yunan Genel Kurmayı tarafından da bu orduya başkomutan olarak atanmıştır. Yaptığı en büyük eylem 1964 de ki Erenköy saldırısı olmuştur.
1964 yılında 5 Ağustos günü Mansura ve Bozdağ köylerimize yapılan Rum saldırıları ile başlayan Erenköy Çarpışmaları Selçuklu ve Alevka  köylerimize yapılan Rum saldırıları ile şiddetini artırarak sürmüştü. Tam teçhizatlı silahlarla 15000 Rum un saldırısına uğrayan köylerdeki kardeşlerimizden canlarını kurtaranlar deniz kıyısında olan Erenköy e göçmek zorunda kalmışlardır.Gözü dönmüş saldırgan Rumlara karşı  direnenler, göğüs  gerenler, o yıllarda Anavatanda ,İngiltere de yüksek öğretim gören genç talebelerdi. Adadaki saldırılara ve katliamlara dur diyebilmek amacıyla kardeşlerinin yardımına koşan 530 üniversite öğrencisi Erenköy bölge halkı ile el ele vererek, imkansızlıklar içerisinde 15000 Rum saldırgana karşı günlerce direnmişlerdir. Kurtuluş Savaşında yaşadıkları İzmir yenilgisinin intikamını almayı hayal eden Rumlar saldırılarını bütün şiddetiyle Erenköy’e yönelttiler.Amaçları Erenköy de bulunan Türk halkını denize dökmekti. Türk halkının ümitlerinin tükenmeye yakın olduğu bir anda Rum radyo ve televizyonları yaptıkları anonslarla zafer ilan etmeye hazırlanırken, 8 Ağustos günü Anavatanımızdan yardıma gelen savaş uçaklarımız, zafer sarhoşluğu içinde olan Rumları hayatları boyunca unutamayacakları bir hezimete uğratarak tarihimize altın bir sayfa ekleyerek Erenköy Efsanesini gerçekleştirdiler.

Ancak 64 uçaklık jet filomuzdan birisi dalış esnasında Rum hücum botlarından açılan ateş sonunda isabet aldı. Rum bölgesine paraşütle zorunlu iniş yapan Kahraman Pilot Yzb. Cengiz Topel’in fanatik Rumlar tarafından işkence edilerek şehit edilmesi mücadele tarihimizin acı olaylarından biri olmuştur.

Bu gün Efsane Erenköy Direnişi olarak tarihimize geçen ve unutulması asla ve asla imkansız olan bu olaydan 53 yıl geçmiş olmasına rağmen, o günlerin duygularıyla şehit ailelerinin ve Türk halkının katılımıyla, Erenköy Şehitliğinde  her yıl devlet törenleri yapılmakta, şehitlerimiz rahmetle anılmaktadır.

İstanbul da  her yıl olduğu gibi bu yılda 08/Ağustos SALI günü Edirne Kapı şehitliğinde saat 11 de  Şehit Pilot Yzb. Cengiz Topel’in Mezarı başında  aziz şehidimizin şahsında yapılacak törenle davamız uğruna can veren tüm şehitlerimiz rahmetle anılacaktır.

KKTC de Milli Mücadelemiz birlik beraberlik içerisinde haklı davamız sonuçlanana kadar devam edecek ve ay yıldızlı bayraklarımız sonsuza dek gönderde dalgalanacaktır.”




yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder