10.7.17

22. Dünya Petrol Kongresi (WPC)-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
22. Dünya Petrol Kongresi

Enerji sektörünün en büyük buluşması olan 22. Dünya Petrol Kongresi (WPC), SOCAR’ın Co-Host sponsorluğunda başladı. ,

Açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Gündemimizdeki projeler arasında ilk önceliğimiz güney gaz koridorudur. Kısa adıyla TANAP üzerinden ilk aşamada Türkiyeye 6 milyar Avrupaya 10 milyar metreküp gaz sevk edilecek. Bu hattın devamı niteliğindeki trans Adriyatik hattının da 2020 yılında devreye girmesini bekliyoruz."dedi
Bir diğer önemli proje de Rusya ile birlikte yürüttüğümüz Türk Akımı projesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özetle "ABDnin başlattığı kaya gazı devrimi ve sıvılaştırılmış doğalgazın ön plana çıkması enerji politikalarının gözden geçirilmesini zorunlu kıldı.
Enerji talebi batıdan doğuya kaymaya başladı. Bugün enerji talep sırasında OECD ülkeleri arasında ilk sırada dünyada ise Çinin ardından ikinci sırada yer alıyoruz. Ancak enerji alanında dışa bağımlı bir ülkeyiz.

Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarının son yıllarda düşmesi elbette harcama kalemimizde düşmeye yol açmıştır. Türkiye'de büyümenin sürdürülebilmesi için enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerekiyor. Artacak talebi karşılayabilmemizin yolu ilave 50 bin megavat gücü sisteme dahil etmemiz gerekiyor.

Gündemimizdeki projeler arasında ilk önceliğimiz güney gaz koridorudur. Kısa adıyla TANAP üzerinden ilk aşamada Türkiyeye 6 milyar Avrupaya 10 milyar metreküp gaz sevk edilecek. Bu hattın devamı niteliğindeki trans Adriyatik hattının da 2020 yılında devreye girmesini bekliyoruz."dedi
Enerji sektörünün en büyük buluşması olan 22. Dünya Petrol Kongresi (WPC), SOCAR’ın Co-Host sponsorluğunda başladı. İlk günün “Enerji Geleceğimize Köprüler İnşa Etmek” başlıklı ilk oturumunda konuşan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Petkim, Petlim, STAR Rafineri ve TANAP gibi dev projeleri kapsayan ve bugüne kadar toplam 18 milyar dolar olarak açıklanan yatırımların revize edilerek 19.5 milyar dolara çıktığını söyledi. Yatırımların 12.6 milyar dolarlık kısmının tamamlandığını dile getiren Abdullayev, “SOCAR Grubu, 2016’da Türkiye’ye yatırım yapan en büyük dış yatırımcılardan biri oldu. Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki dış yatırımlarının yüzde 51’i SOCAR tarafından gerçekleştirildi. Azerbaycan’ın enerji kaynaklarını dünya pazarlarına ulaştırmada Türkiye’nin desteği bizim için çok önemli. SOCAR olarak bundan sonra da iki kardeş halkın refahı için büyük sermayeli projelerini devam ettirmekte kararlıyız .1.5 milyon TEU başlangıç kapasitesiyle Ege Bölgesi’nin en derin limanı olan Petlim’in ardından şu anada kadar yüzde 90’ı tamamlanan ve gelecek yıl faaliyetlerine başlayacak olan STAR Rafineri’nin Türkiye’nin cari açığını kapatmada önemli rol oynayacağını düşünüyoruz. 6 milyar dolarlık bir yatırım olan STAR Rafineri’nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olacak. Şahdeniz projesinin ikinci fazı olan ve toplam 40 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen Güney Gaz Koridoru projesi, Türkiye ve Avrupa’nın enerji güvenliği açısından önem arz ediyor. 3.500 kilometrelik boru hattı ve 4 bölümden oluşan projenin ilkini, yüzde 94’ü tamamlanan Şahdeniz-2 projesi, sonraki bölümlerini ise yüzde 87’si tamamlanan Güney Gaz Koridoru’nun genişletilmesi, yüzde 77.3’ü tamamlanan TANAP ve yüzde 44.7’si tamamlanan TAP boru hatlarının inşası oluşturuyor. TANAP’ın Eskişehir’e kadar olan kısmının ise yüzde 85.4’ü Biz Güney Gaz Koridoru projesi ile Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamakla kalmayıp, temiz enerji ihtiyacını da karşılamış olacağız. Şahdeniz projesine destek olarak Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşımamızı sağlayan Türk hükümetine buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.”
Dalgalı bir piyasada nasıl rekabetçi olunur başlıklı panelde, aralarında ExxonMobil Exploration Company Başkanı Steven M. Greenlee, Exploration and Production for TOTAL Başkanı Arnaud Breuillac, Statoil Kıdemli Başkan Yardımcısı Torger Rod ve GE Oil and Gas CEO'su Lorenzo Simonelli'nin bulunduğu küresel enerji uzmanları konuştu.
TOTAL Keşif ve Ürün Başkanı  Arnaud Breuillac’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
Enerji endüstrisi ileride üç sorunla karşı karşıya kalacak. Enerji talebini karşılamak, küresel ısınmayı durdurmak, çeşitlenen talebe karşılık vermek.    
TOTAL bu koşullara karşı hazırlığını yapıyor. TOTAL olarak güvenilir ve sürdürülebilir enerji sunmak bizim için temel amaç. Daha iyi bir enerjiye sonuna kadar destek vereceğiz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Dünya Petrol Kongresi Türk Milli Komitesi Başkanı ve TP Genel Müdürü Besim Şişman, Dünya Petrol Konseyi (WPC) Genel Direktörü Pierce Riemer ve WPC Başkan Yardımcısı Tor Fjaeran kurdele kesiminin ardından fuar alanındaki stantları gezdi.
Dünya Petrol Konseyi tarafından düzenlenen petrol ve doğalgaz endüstrisinin olimpiyatları olarak adlandırılan 22. Dünya Petrol Kongresi, İstanbul Kongre Merkezi'nde bugün başladı. "Enerji Geleceğimize Köprüler" temasılı kongre, 13 Temmuz Perşembe günü sona erecek.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder