17.6.17

MİLLİ TARIM VE ŞİLE MODELİ -YILMAZ PARLAR


PARLAR MEDYA  
MİLLİ TARIM VE ŞİLE MODELİ

ŞİLE YERYÜZÜ PAZARI


Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile Şile Belediyesi arasında “Şile Yeryüzü Pazarı” alanında 16 haziran 2017 Cuma günü  ‘Kırsal Arazi Yönetimi İş Birliği Protokolü’ imzalandı.


Bakanlık adına protokol imzalamaya gelen Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformları Genel Müdürü Abdullah Burak Keser törende yaptğı konuşmada Bakanlığın Milli Eğitim gibi Milli Tarım projesini bir kere daha hatırlatdı.


Başkanlığını Celal Toprak’ın yaptğı EGD Ekonomi Gazetecilerin ilgi gösterdiği ‘Kırsal Arazi Yönetimi İş Birliği Protokolü’ tören öncesi Şile Yeryüzü Pazarı üreticilerin standları, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformları Genel Müdürü Abdullah Burak Keser, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, EGD Ekonomi Gazeteciler Derneği Başkanı Celal Toprak, ilgili protokol, gazeticeler tarafından ziyaret edildi.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, girişimci üreticileri ve ürünleri takdim etdi.
İmzalanan protokolle, Ülkemiz açısından geleceğin projesi olarak görülen Milli Tarım Projesi kapsamında, Milli Tarım Ruhunu oluşturuyor.

İthalata dayalı tarım ve hayvancılık anlayışının ortadan kaldırılması, arazi bölünmelerinin önlenmesi, hangi ürünün nerede daha iyi yetişeceği ni tespit etdikden sonra havza bazlı üretimin gerçekleştirilmesini temel hedef alan Milli Tarım Projesi'nin tarım alanlarının korunması, tarım ürünlerinin veriminin arttırılması, arazi kullanım planları ile toprakların korunması gibi protokolün ana maddeleri.


Tarım Reformları Genel Müdürü Abdullah Burak Keser, Türkiye’de 24 milyon hektar tarım alanına 7 milyon hektar tarım alanı daha ilave yapılacağı, tespit edilen 184 ovanın 140'ın Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını ve buraları tarımsal sit alanı olarak ilan etdiklerini, buraya tarım harici her hangi amaçla kullanılamıyacağını belirterek, Türkiye'de üretilen kırmızı etden daha fazla kırmızı et tüketildiğini, bu ihtiyacı karşılamak için yaklaşık 500 bin civarında  büyükbaş hayvan ithal ettiklerini söyledi. Keser, Her yıl 400 bin buzağımız çeşitli nedenlerle öldüğünü, durumu dengelemek adına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlğı olarak,

aşıları tamamlanmak üzere her buzağı için maddi destek vereceklerinin altını çizdi.

Genel Müdürü Abdullah Burak Keser, “Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’un kırsalı Şile, hak ettiği desteği ve değeri görecek. Belediye Başkanı Can Tabakoğlu’nun gösterdiği girişimler sonucunda, protokol Türkiye’de 941 ilçenin içerisinde ilk defa Şile ile imzalanıyor.

Bundan elde edilecek modelle Tarım Bakanlığımız tüm ilçelere yaygınlaştırmayı hedefliyor.”

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Şile’de ekonomik, ekolojik, sosyokültürel hedeflere ulaşabilmesi için bir arazi yönetimine ihtiyacları olduğunu, İstanbul’un megakent olmasına rağmen, arazisinin üçde biri kırsal kesim. 800 Km2 alan üzerinde % 80’i ormanlık alan olan 62 mahallesinde tarım, turizm, sanayi ve tarihi yapıları ile 57 köyü kırsal nitelikte bir yerleşke iken mahalle statüsüne dönüşerek sosyal bir devinim gerçekleştirğini tarım kadar, şile bezi üretimin artırdıklarını ve ihraç etdiklerini, turizmi dinamik tutacaklarını söyledi.

 Başkan Can Tabakoğlu, “  Şile, İstanbul’un en büyük arazi sınırlarına sahip, Yüzde 80’i orman en çok mahalleye sahip ve yüzde 90’ı kırsal güzide bir ilçe. Bu protokol bir megakent kırsalında Türkiye’de bir model üretirken megakentin kırsalını koruyor sürdürülebilirliğini sağlıyoruz. Yetmiyor, megakent kırsalındaki baskıdan ötürü göç veren köylüyü köyünde tutmanın mazeretlerini arıyoruz. Biz şunu fark ettik, doğal olan, adil olan ve aracısız olan ürünü ürettiğimizde bizde kazanıyoruz, ancak bunun için bizlerde destek istiyoruz. Şile kentsel dönüşüm değil kentsel gelişim yapacak. Şile Kendi başına bir cazibe merkezi ve kendi ürünü ile rekabet eden bir kent. Böylelikle Şile köylüsü piyasada ezilmeden rekabet edebilir olacak. Bu protokolle birlikte toprağımızı nasıl koruma altına alacağız, bunu da akademisyelerle uzmanlarla birlikte köylümüzün ekonomisini kalkındıracağız bunun savaşını vereceğiz. Ürün ve üretici odaklı çalışacağız. Milli tarım politikasının başarılı olacağına inanıyorum ve bizleri pilot bölge seçen bu protokolü hayata geçiren başta Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik, Reformlar Genel Müdürümüz Abdullah Burak Keser ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Şile’mize hayırlı uğurlu olsun.”ifadelerinde bulundu,

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ile yaptığımız kısa söyleşide Dünya, tıbbi bitkilerin değerini anlamış olarak, bu alana büyük yatırımlar yapmakta olduklarını, ithal etme çabasında  oldukarını, Türkiye'deki bitki zenginliği içinde Şile’ninde bulunduğunu hatda endemik bitkilerin olduğunu ve girşimci kadınların yaptığı, kontrollü şifada sağlayan ürünleri tanıtdı.


“Toprağı adeta kimyasalların bağımlısı haline getiren uygulamalar, insanlığın geleceğini tehdit etmektedir. Bu sebeple, toprağımızı ve sağlığımızı etkileyen gübre ve ilaç gibi kimyasallarla ilgili gerekli tedbirleri alarak, bitkinin ihtiyaç duyduğu formatta organik, mikrobiyal ve kimyasal gübre kullanımına ilişkin çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Ayrıca organik tarım, iyi tarım ve çevre dostu doğal üretim tekniklerini desteklemeye devam edeceğiz.”dedi



yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder