13.5.17

Katma Değer Hareketi Derneği ( KADED ) Konferansı-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Katma Değer Hareketi Derneği Konferansı


Yaratıcı ve Yenilikçi Nesilleri Nasıl Yetiştiriyor


2015 yılında kurulan Başkanlığını Begüm Özdoğularlı’nın yaptığı, Katma Değer Hareketi Derneği ( KADED ), Ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynayan katma değerli üretiminde farkındalık yaratmak kapsamında, bir buçuk yıl süren çalışma sonucunda, Boğaziçi Üniversitesi’nde 11 Mayıs 2017 Perşembe günü, Uluslararası Katma Değer Konferansı düzenledi. Katma değeri yüksek şirketlere ödüller verildi.

Sirku Nikamaa “Finlandiya Yaratıcı ve Yenilikçi Nesilleri Nasıl Yetiştiriyor” Konulu Konuşmasında “Siyasi otorite, küçük bir ulus geliştirmek için herkesin yetenekleri ve beyin gücü toplumu gerekli olduğuna karar verdi. Eğitim Değişti ve toplumu şekillendirilip toplumun değişmesine yardımcı oldu.”açıklamalarında bulundu. John Caldwell Holt’un sözünü "Öğrenme öğretme ürün değildir. Öğrenme öğrencilerin faaliyet ürünüdür. "hatırlatdı.
Katma Değer Hareketi Derneği, makine, elektrik elektronik, bilişim, otomotiv ve tüketim malları sektörlerinde üretim yapan kuruluşlara birebir ziyaretler ile hazırladığı Türkiye Katma Değer Endeksi Raporu’nun sonuçlarını açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansın paneller bölümünde; İsveç, Hollanda, Finlandiya Başkonsolosları ülkelerindeki yaratıcı ve yenilikçi projeleri anlattı.

KADED Yönetim Kurulu Üyesi Galia ARDİTİ tarafından Katma Değer Endeksi Raporu’nun sonuçları açıklandı.
KADED Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Özdoğularlı  “Bu sonuçlar üretim yapısının katma değer üretirken, dışarıya büyük miktarda katma değer aktardığını da gösteriyor. Özellikle en çok ihracat yapan otomotiv sektöründe ithal ara malı katma değeri büyük oranda düşürüyor. Başta motor olmak üzere şanzıman ve diğer parçaların yüksek oranda üretimi yapılamıyor. Otomotiv yan sanayii en fazla Ar - Ge merkezine sahip ancak ana sanayi “kısa sürede ve yüksek oranda düşük maliyetli üretim” önceliğine odaklı çalışıyor. Katma değerli üretim için yüksek teknoloji, Ar-Ge çalışmaları, konsolidasyon, farklı tasarımlar ve ürün modelleri üzerinde çalışılması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Dernek olarak misyonlarının hayatının her alanında yenilikçi ve 21. yüzyıl rekabetine uyumlu bireylerin sayısını artırarak ülkenin tümünde farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Başkanı Begüm Özdoğularlı “Dernek olarak ülkemizdeki katma değerin düşüklüğünü yakından gözlemleyen, farkındalığı yüksek bir grup olarak, sadece sanayi değil sağlık, eğitim, turizm, moda, sanat gibi diğer tüm alanlarda yapılacak katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin, katma değeri daha yüksek bir çalışma düzenini yaratacağına ve uluslararası rekabette daha ileriye gitmemize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bir buçuk yılda 500 firmayla birebir görüştük. Kriterleri belirlerken kadın çalışan sayısı, yeni ürün ve inovasyona verilen önem, patentli ürün sayısı, yerli hammadde kullanımı ve iş güvenliği uygunluk konularını titizlikle inceledik.” dedi.

ArGe yatırımları ile Türkiye'nin ilk lazer çipi ve ilk lazer ışın kaynağını üreten Ermaksan  katma değer yıldızı ödülün sahibi oldu.
Asset Grup, Sonorous Ses ve Görüntü Sistemleri, Ekin Teknoloji, Autoliv Cankor Otomotiv ve Triodor Araştırma Geliştirme Yazılım ve Bilişim şirketleri ödüle değer bulunan diğer firmalar oldu.
Film endüstrisi, moda ve sanat dallarında da özel ödüller verildi.
‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin yapım şirketi TIMS Productions ve dizinin oyuncuları Burak Özçivit ve Selma Ergeç ile üç yılda 20 filme imza atan TAFF Pictures, moda dalında Gamze Saraçoğlu, sanat dalında  ressam Süleyman Saim Tekcan katma değer ödüllere layık görüldü.

Düzenlenen program akışı Panellerdede İsveç, Hollanda İnovasyon Ateşesi Rory Nujiens, İsveç Başkonsolosu -Therese Hydeen, Hollanda Başkonsolosu – Robert Schuddeboom, Rockstart Accelerators Ülkelerindeki Yenilikçi Projeleri Anlattı

Armsan İnsan Kaynakları Müdürü Zeynep Zengi, TKYD Başkanı Ali Pandır, Arthur Steffen, Ülgen Öztürk, Buba Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin Bilgör, Tugim Genel Sekreteri Neda Soydan, Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Bülent Üner,   Artunç Kocabalkan, Tims Production Yönetim Kurulu Başkanı Timur Savcı
Ermaksan Makina Sanayi Ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, Ekin HQ – Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin diğer moderatör ve panelislerdi. Fikri Hakların Yönetimi ve Teknolojinin Ticarileştirilmesi,   aile şirketlerinin yatırımlarını teknolojiye uygun, yenilikçi ve yaratıcı yönetim modelleri ile nasıl ileriye götürebilecekleri gibi konular işlendi.
Özdoğularlı ile yaptığımız kısa söyleşide konuşmaların bir özeti olarak; “Türkiye’nin seçtiği sanayi kalkınma modeli emeğe dayalı hafif sanayi ve montaj ağırlıklı. Bu yaklaşım katma değerin sınırlı kalmasına neden oluyor. Son yıllarda yapılan ihracat hamlesi, ancak yüksek ithal girdi ile mümkün oldu. Düşük karlarla yapılan işler ve haksız rekabet, yüksek maliyet ve yenilikçilikten uzak bir çalışma ortamı yarattı. Sadece sanayi değil sağlık, eğitim, turizm, moda, sanat gibi diğer tüm alanlarda da yapılacak katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle ülkemiz hedeflerine ulaşabilir.” dedi.
“Finlandiya Yaratıcı ve Yenilikçi Nesilleri Nasıl Yetiştiriyor” Konulu sunum yapan
Sirku Nikamaa iş dünyasındaki değişimi ve eğitimdeki gelişmeler hakkında bilgiler verdi.  Finlandiya’nın bu konuda yaptıkları, sistemik olmayanları yapabilecekleriniz. Sistemik olanlardan yapamadıklarınız. Duraklar halinde izahını yaptı.

Birinci Durak İş dünyasındaki değişimini, Almanya firması Adidas’ın 3D printer ve robotları kullanmasına örnek gösterdi. Yapay zeka etkileri robot ve otomasyon sistemi, Beceri taleplerindeki Eğilimler. Bazı yasal iş, bazı tıbbi prosedürler, tıbbi teşhis, bazı tasarım çalışması, İş ve çalışma, daha fazla veri güdümlü, örnekleri verdi.


Paylaşım ekonomisi, Uzaktan çalışma, Dairesel ekonomisi Açık kaynak, Sürdürülebilirlik, Küresel ve yerel bağımlılık gibi faktörleri Her zaman. Herhangi bir yerde, Her yerde çalışır metodları sergiledi


İkinci durak olarak eğitimde gelişmeler çocuklar neler öğrenmek zorundalar,konusunu vurguladı;

Bilgi (Disiblin bilgi-Disiblinler arası bilgi-Pratik bilgiler, Bilişsel  -bilişsel metalı beceriler, sosyal ve çoşkusal beceriler, Fiziksel ve pratik beceriler-Tutum ve değerler-Yetkiler ve eyleme geçme şekinde işleyişi anlatdı.

Konu bazlı yetenekler?-Ne bilir ve know-how Davranışsal ve sosyal beceriler?  Kendine güven, enerji, azim, tutku, liderlik, işbirliği, iletişim. Düşünme ve yaratıcılık, Eleştirel düşünme, Yetenek beceri bağlantıları hayal gücü, yapmak için merak gibi olumlu sorgulamaları söyledi.


Katılım- işbirliği- etkileşim- yansıma, Problem çözme- Kendinden Yönetim-kişisel girişim ve teşebbüs-iletişim gibi özellikleri sıraladı.


Dijital Yeterlilikler- Planlama ve Organize- takım çalışması, öğrenme

Risk alan, kalıcılık, esneklik-beceriklilik çağdaş öğrenmeyi vurguladı.

 Finlandiya’nın Tarımsal- Servis sektörü geliştirme- endüstriyel-Teknolojik-Bilgi toplumu- sistematik araştırma safhalarını sıraladı; Uzun süre ayakta kalmanın, eğitimin gücüne inançlı ve Toplumda sorunlar varsa Finliler eğitimde çözüm aramak eğilimli olduklarını,  Öğrenme eşitliği ve adaleti olan sistemleri olduğunu ifade etdi.


“Beceriler, Yeterlilikler, değerler ve bilginin bütün sınıflarda, her konuda mevcut  Öğrenmede soruşturma ve soruşturma rolünü vurgular.”

Gerçek bağlamlarda eğitimi Holistik gerçek dünya olayları. Öğrencinin kendi fikirleri merkezi bulunmaktadır. Bunlar, el ve fikirler geliştirme programında almak.

Yedi yetkinlik hedefleri, alanları sıraladı; nasıl öğrenmenin düşüncesi ve öğrenme, Kültürel yetki-akıcılık ve ifadesi, kendini taşıma ve hergün beceri, çoklu müşteri mimarisi, bilgi iletişim teknolojisi, Çalışma hayatı için beceriklilik ve girişimcilik, etkin becerilere katılım sürdürebilir gelecek inşa etmek.

Fenomen dayalı öğrenme? Proje tabanlı öğrenme? Araştırmaya dayalı öğrenme? Tam öğrenme? Ayrıca öğrenci teşviklerinden örnek verdi. “Lise eğitiminin tamamlanması için okul öncesi ve temel eğitim yukarısı okul günlerinde ücretsiz yemek-Okuldan fazla 5 km yaşayan öğrenciler için ücretsiz okul taşımacılığı”
Ödüllerinden dağılımdan sonra, Toplu hatıra fotografı ve Gala yemeğiyle lonferans son buldu.

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder