3.5.17

Hatice Kunt-Benim Kalbime Dokun- Çevre ve İnsan-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Hatice Kunt-Benim Kalbime Dokun- Çevre ve İnsan-

Benim Kalbime Dokun- Çevre ve İnsan
Benim kalbime dokun olgusundan yola çıkarak Dolmabahçe Inner Wheel Kulup Başkanı  Hatice Kunt kendisine hediye edilen sakız ağaçlarını Inner Wheel Kulüpleri 242 ve 244 Bölge federasyonları manevi destekleri ve organizasyonları ile iki federasyon kulüp üyeleri direktörleri ulusal temsilcileri ve katılanlarla İzmir Urla Kadıovacık mevkıınde topraklarına diktiler. Dikim eğitimi ve aşı yapma eğitimini Hatice Kunt İnner Wheel üyelerine  anlattı.
Endemic bitki olarak onlarca faydaları olanları korumak kollamak hepimizin görevidir.
1973den beri de ülkemizde yürütülen sakız ağacı eylem planı da mevcuttur.
Altın damla sakızı(piastacia lentiscus), Ege kıyılarında ve en çok Yunanistan’a hediye ettiğimiz adalardan Sakız Adasın’da yetişir.  
Akdeniz kıyılarındaki ülke topraklarında da yetişiyor. Ülkemizin özellikle ege ve akdeniz kıyılarında yetişir. Tuzlu kireçli ve taşlı toprakları sever. Dişi ve erkeği vardır.
 Pistacıa Lentıscus olarak tanınır. Pistacıa olarak çeşitli türleri mevcuttur. 234  yıldan beri İstanbul Fenerbahçe parkında Pistacıa ağacı mevcuttur. Anıt ağaç olarak sınıflandırılmıştır
2400 yıl öncesinden kullanımı saraylarda olup. Roma,Osmanlı sarayında da kullanımı olmuştur.Çeşitli faydaları vardır
Diğer adı Mastikadır. Meşhut mastika oyun havası buradan ismini alır. Bütün ağaç sakızları gibi ağacın gövdesi çizilerek elde edilir. Diğer sakızlar gibi yara tedavi edici özelliği vardır. Petrol ürünü sakız yerine bu sakızı çiğneyiniz
.
İçindekiler: Acı Madde, Uçan Yağ, Reçine, Masticin
Yan Etkisi: Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
Şifası: Kullanım alanları; Sakız olarakDamla sakızı damla sakızlı muhallebi,kek,lokum,içecek  vs olarak Gida sanayınde kullanılmaktadır.
Tıbbı aromatıc losyonlar, kremler v.s olarak antı fungal, antıbacteriel ve antıoksıdan olarak da kullanılıyor. Tıbbi kimliği olarak da  çeşitli alanlarda kullanılmakta
Ecosistemde küçük ağaç halınde iken kuşları ve florayı korur Bize atalarımızdan kalmış bir Çevre Kultürü olgusudur
Diş etlerini kuvvetlendirici: Altın damla sakızı çiğnenir.
Mide gastridi, ülser: Altın damla sakızı, keten tohumu, kekik öğütülüp balla macun yapılarak aç karına 1’er tatlı kaşığı yenir.
Gaz söktürücü: Altın damla sakızı, nane, rezene ile beraber öğütülüp balla macun yapılıp yemeklerden sonra 1’er çay-tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.
Apse, iltihap, yara: Altın damla sakızı un haline getirilip yaralara eski lir. 50 gr. bal mumu , 150 gr. zeytinyağı, ile ısıtılıp krem haline getirilir. Soğuyunca 7.5 gr. altın damla sakızı öğütülüp kremin içine karıştırılır. Yaralara ve iltihaplı yerlere bu kremden sürülür.
Yanık: Aynı krem yanıklara sürülür.
Öksürük, bronşit: 2. maddedeki macun aç iken yenmeye devam edilir.
Balgam söktürücü: Altın damla sakızı, ıhlamur, keten tohumu öğütülüp balla macun yapılıp 1’er tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.
Nefes darlığı: Altın damla sakızı, sinirli otla birlikte biberiye ile beraber öğütülüp balla macun yapılıp  1’er tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.
Ağız kokusu: Altın damla sakızı çiğnenir.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder