2.4.16

VİCTOR HUGO “DOĞULULUKLAR”-YILMAZ PARLAR


PARLAR MEDYA  
VİCTOR HUGO “DOĞULULUKLAR

VİCTOR HUGO “DOĞULULUKLAR”

Notre Dame de Sion Fransız kız Lisesi  “La Galerie”

Victor Hugo “Doğululuklar” konulu şiirler ve resimler sergi açılışı gerçekleştirdi.

Belçika İstanbul Konsolosu M. Henri Vantieghem, Konsolos eşi Marie Liévain-Vantieghem’ın da icabet etdiği açılışa iş birliği yapan Fransız-Türk iş adamları, akademisyenler, sanat edebiyat dünyasının ünlüleri ve yerli yabancı elit bir sanatsever ziyaretci katıldı.


Kuratörlüğünü Anne Baradel-Sanat Yönetmenliğini Mireille Sadege yaptığı sergide Victor Hugo’dan şiir derlemesi yine kendi çizimleri arasından bir seçki oluşturdu.


Dünya klasikleri arasına giren “Sefiller” romanını yazan, Fransız yazar ve şairin   “Doğululuklar” sergi açılışında Okul Müdürü Yann De Lansalut’ın Fransızca konuşmasını Türk Müdürü Suzan Sevgi Türkçe çevirisi yaptı.


“İstanbul’da Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin açılışının tarihi 1856, aynı zamanda Victor Hugo’nun yazdığı Fransız edebiyatının en büyük başyapıtlarından biri olan Düşünceler’in yayınlandığı yıl olduğunu, 2016, NDS Frankofoni İlkbaharında, lise  kuruluşunun yüz altmışıncı yıl dönümü vesilesiyle,  yazı dehası olarak sıfatlandırdığı Victor Hugo’nun bir yönünü daha keşfettirmek istediklerini söyledi.


“Satirik, lirik, epik şair; romancı, tarihçi, eleştirmen, oyun yazarı, çizer, akımların öncüsü, gazeteci, politikacı, sürgün,  isyancı Victor Hugo tüm alanlarda yer almıştır. 19. yüzyıldan bu yana, dünyanın gözünde tüm evrenselliğiyle Fransa’nın bir sembolü olmaya devam etmektedir.”dedi

Dünyası çocukluğundan itibaren çatışmacı olduğunu söyleyerek  “Hugo’nun, döneminin canlı bir sentezini temsil etmiş olduğu çok söylenmiştir. Tüm eserleri, tüm hayatı, ortak tarihle bireysel tarihçesinin aykırılıkları arasında bir çekişme biçimindedir. Dünyası çocukluğundan itibaren çatışmacı olmuştur.”ifadesinde bulundu.

Victor Hugo’nun eserlerindeki boyut için , “«Doğululuklar» da da görülecektir. O gelgitler, o karşıtlama, o karşıtlıkları birbiriyle dengeleme arzusunu burada da görürüz. Kitapta çoğu zaman çelişkili terimlerin ittifak oluşturduğu görülür. Bu, zihninin bir oyunudur ve dünyanın dönüşümleriyle bu dönüşümlerin çelişkileri bu zihne daima çarpıcı gelir. Bu zıtlıklar bugün bizim düşüncelerimizde büyük yer tutan, felsefedeki ötekilik kavramını ortaya çıkartır. İşte burada, vizyon sahibi olan Hugo’yu görürüz.


Hugo, kendisine bol miktarda düşünce ve görüntü geldiği, bunlar birbirine yanıt verdiği için çizim de yapmaktadır. O, olağanüstü bir şiirsel yeteneğin farklı alanlarda kendini ifadesidir.” açıklamalarında bulundu.


“Notre Dame de Sion'da, Rousseau'yu anlatan  büyük bir sergi düzenledikten sonra, öğrencilerimize ve ziyaretçilere Fransız edebiyatının bu devinden bir «kesit» bile olsa keşfettirmek, gerçekleştirmeyi çok istediğimiz bir çalışmaydı. Burada bilinçli olarak «kesit» terimini kullanalım, çünkü Hugo’nun zaferi edebiyatın ve toplumun tüm alanlarında parlamaya devam etmektedir. Şair, «Ben meşalelik işimi yapıyorum» diye yazar. Kesit, çünkü yazı en küçük yaşından itibaren onun içindedir ve 85 yaşına kadar da devam edecektir. Şiirin en büyük temsilcilerinden biri olan Hugo’yu, biz burada yalnızca birkaç yönüyle tanıtıyoruz. «Doğululuklar» bu açıdan, iyi bir sergi düzenleme fırsatı sunmakta; aynı zamanda şairin şiirlerinin bir bölümünü daha tercüme etme olanağı yaratmaktadır.” Sözlerinden sonra sergi sorumlusu  Anne Baradel  ve  Ulya Tabaklar, Christine Duquenne, Ece Sutra, Gülüş Arsoy, Profesör Delphine Gleizes, Profesör Franck Laurent, Profesör Florian Rodari ve Profesör Nami Başer’e, Fransa Millî Kütüphanesi’ne ve ’a tüm ekibe teşekkürlerini bildirdi.


yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder