15.4.16

Türkiye, faiz prangasından kurtulmalıdır.-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Türkiye, faiz prangasından kurtulmalıdır



Türkiye, faiz prangasından kurtulmalıdır.
19. Dönem 39. Meclis Toplantısı 14 Nisan 2016 Perşembe günü İTO toplantı salonunda gerçerkleşti. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, önemli şu başlıklar altında konuşmasını sürdürdü.
İstanbul Ticaret Üniversitesi  15 yaşında. -Dünyada bir ilk; "İstanbul Kreatif Ekonomi Raporu" -Değişimin hızına hazır mıyız?- Uluslararası ilişkilere bakış ekonomideki rakamlara bakışa benzer.- Amerika Birleşik Devletleri ve yeni fırsatlar. -Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Türkiyesiz düşünülemez.- MIPIM 2016'da küresel vitrinlere mührümüzü vurduk. -TUGEV'de yeni yönetim: Turizmde güç birliği.- Komitelerimizin 28 talebinin 23'üne olumlu cevap verdik.- 2015'te yüzde 4 büyüdük-. Konut satışlarında %16 artış- Enflasyon düşüşte.- İlk çeyrekte yabancı yatırım yağmuru; Şubat'ta 1,3 milyar dolar Mart'ta 1,7 milyar dolar.  -Türkiye, faiz prangasından kurtulmalıdır.
 İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç,39.meclis toplantısını açtıkdan sonra ekonomiyi geleceğe taşıyacak olan  üretim, pazarlama ve ihracatın olabileceğini söyledi. Son zamanlarda Terör belasının da en çok bu gerçekten korktuğunu   “Onlar iki gücü gördüklerinde ışığı gören yarasalar gibi kaçarlar. İlki; güvenlik güçlerimizin kahramanlıklarıdır. İkincisi de iş adamının Türkiye’ye değer katan başarılarıdır. Çünkü onlar, üreten ve büyüyen Türkiye karşısında çaresiz kalacaklarını çok iyi biliyorlar.”ifadelerinde bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş yıldönümü hakkında   “Yürekten inanıyoruz ki, 23 Nisan 1920’de kurulan Millet Meclisimiz, dün olduğu gibi yarın da milli egemenliğin ve demokrasinin kalesi olmaya devam edecektir” şeklinde vurguladı. “Çanakkale Zaferi’nin hemen ardından, 29 Nisan 1916’da ordumuz Irak Kut’ül Amare’de İngilizleri çok ağır bir yenilgiye uğratmıştı. Bu zafer aynı Çanakkale Zaferi gibi kutlanıyordu. Ama 1950’de Türkiye NATO’ya girerken İngilizlerin talebi üzerine bu zaferi kutlamaktan vazgeçtik. Bir öneri olarak şunu söylüyo-rum: Unutturulan zafer Kut’ül Amare’nin, Çanakkale Zaferi gibi kutlanmaya başlamasını da gündemimize alabiliriz” dedi.
Gündem maddeleri okundukdan sonra konuşması için İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ı kürsüye davet etti. İbrahim Çağlar , Türkiye’nin 4. Sanayi Devrimi’nin getireceklerini tartışması gerektiğini ve bu yolla dünya ticaret hacmindeki payının artmasının şart olduğunu söyledi. Çağlar “Endüstri 4.0’ı tartışmamız gerekiyor. Ne kadar yapılmalı, yapıldığı zaman neler getirecek, ne kadar faydası olacak? Böylece dünya ticaret hacmindeki payımızı artırmalıyız” dedi.
Çağlar, “New York’ta girişimciler, yatırımcılar ve astrofizikçilerle yapılan bir toplantıda, önümüzdeki 10 yılda, geride kalan 55 yılda olduğundan daha fazla ilerleme kaydedebilecek  O açıklama, dünyalıları başka sistemlerdeki yıldızlara zıplatacak nanokraft buluşuna ilişkindi. Peki, bizler bu değişim hızına hazırlıklı mıyız? Siyaset, başkanlık sistemini konuşurken, biz iş dünyasının Endüstri 4.0’ı tartışması gerekiyor. Çünkü oraya doğru gidiliyor.”dedi
Çağlar, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin işbirliğinde hazırlanan İstanbul Kreatif Ekonomi Raporu hakkında  bilgileri paylaştı.. “Bu rapor, kreatif sektörler açısından bir şehir ölçeğinde yapılmış dünyadaki ilk çalışmadır. Rapor, mimarlık, yazılım, medya, sahne sanatları gibi İstanbul’a ilişkin yol haritasını gösteriyor. İstanbul Kreatif Ekonomi Raporu, şehrimizin ekonomik potansiyeli ve yenilikçiliği adına farklı bir pencere açıyor. Ayrıca İstanbul’daki yayıncılarla beraber Kitapkent kurulması çalışmasını yapıyoruz.”açıklamalarında bulundu.
ABD temasları hakkında bilgiler de veren Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:   üst düzey temasların yanında, dünyanın en büyük yatırımcılarıyla önemli görüşmeler gerçekleştirildi. Amaç burada buydu. Milyar dolarlık anlaşma ve yatırımlara imza atan dev şirketlerin Türkiye ekonomisine olan ilgisi Amerika'nın Türkiye'ye büyük yatırım iştahını gösterdi. Bu yatırım potansiyeli; yaptığımız ikili görüşmeler neticesinde çok daha hızlı şekilde hayata geçecektir. Yarın Washington'da Amerika'da yatırım fırsatları toplantısı var. Büyük bir organizasyon. Teşvik sistemleri hakkında bilgiler verilecek. Üniversiteden bir danışmanımızı o toplantıya katılacak. AB ve ABD arasında süren görüşmeler var ve bu görüşmelerin hedefinde serbest ticaret tesis edilmesi bulunuyor. Dünyanın iki büyük ekonomik alanı arasındaki ticaret hattında Türkiye'nin konumu ve yeri tartışılmaz öneme sahip. Hiç kuşkusuz transatlantik ticaret ve yatırım ortaklığının küresel refah ve barış adına başarılı olması için Türkiye'yi de kapsaması gerekiyor .Ayrıca TUGEV’in operasyonel birimi İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) da İstanbul Shopping Fest için çok daha geniş bir yelpazede hizmet veriyor.Bugüne kadar ilgilenmediğimiz ülkelerle ilgili de çalışma yapıyoruz. Bu ülkelerin vatandaşlarını ülkemize çekme gayreti turizme yeni bir enerji ve canlılık getirecektir.”
 ürkiye gerçeklerinin, kriz beklentilerini boşa çıkardığını belirten Çağlar, son ekonomik verileri değerlendirirken de ‘tablo bu’ yorumunu yaptı. Çağlar, ekonomik beklentilerle ilgili şunları söyledi: “Kriz söylemleriyle beklentileri baş aşağı çevirme gayretleri, bugün Türkiye ekonomisinin gücüyle ve gerçekleriyle karşı karşıya. Makro ekonomik göstergeler de bunu gösteriyor. 2015’in son çeyreğinde yüzde 5.7, yılın tamamındaysa yüzde 4 büyüdük. Bir süredir azalan ihracat mart ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.6 arttı. Yılın ilk iki ayında konut satışları yüzde 16 oranında önceki yılın üzerine çıktı. Enflasyon martta düşüşe geçti. Yurt içindeki yükselen grafik hem doğrudan yatırımlarda hem de portföy yatırımlarında da kendisini gösteriyor. Buna göre 2016’nın ilk üç ayında yabancı yatırımcı şubatta 1.3, mart ayında ise 1.7 milyar dolarlık net alım yaptı. Geçen yıl aynı dönemde ise 1 milyar dolarlık çıkış yaşanmıştı. Bu yıl ise aynı dönemde 3 milyar dolara yakın bir alımdan söz ediyoruz. Bilhassa da hisse senedine yatırım noktasında 1.1 milyar dolarla son 11 yılın rekoru kırıldı.”
Faizler hakkında ‘Gerek sizden gelen gerekse makro ekonomik göstergeler yüksek faizin aşağıya çekilmesi gerek. Türkiye bu faiz prangasından kurtulmalı. Mekez Bankasının bu eksen etrafında hareket etmeli. Yeni Göreve Başlayan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya2yı tebrik ederken hassasiyet göstereceğini umut ediyorum.”dedi
Ayrıca Ahmet İyioldu -Kağıt ve Kırtasiye Meslek Komitesi, Hilmi Orbay - Sigortacılık Meslek Komitesi,Sultan Hızıroğlu /-Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi, Kemal Yamankaradeniz /-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi, Ahmet Çelik /-Toprak Ürünleri Meslek Komitesi.  komiteleri hakkında birer konuşma yaptılar

yilmazpartlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder