14.4.16

Mâini pe șolduri -Eli belinde -Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Mâini pe șolduri -Eli belinde

Mâini pe șolduri -Eli belinde

“Eli belinde/-Mâini pe șolduri”, ilk Romen-Türk seramik atölye çalışması düzenlendi.


İstanbul'da bulunan "Dimitrie Cantemir" Romen Kültür Merkezi, İstanbul Üniversitesi, Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi ve "Yunus Emre" Türk Kültür Merkezi’nin işbirliği ile “Eli belinde- Mâini pe șolduri” adlı çok kapsamlı bir ikili projeyi hayata geçirdiler. İstanbul Üniversitesi’nin Rektörlük binasında halka açık kalıcı heykel şeklinde sunulan seramik açılışına Brezilya Konsolosu Paulo Roberto França’da katıldı.


İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Mahmut Ak Yaptığı kısa konuşmasında, amacı Balkanlar üzerine çalışan farklı coğrafyalardan bilim insanını bir araya getirmek ve Türk ve akraba topluluklarla ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacak olan Balkan  Konferansın Uluslararası Yıllık Balkan Konferansı”ın “4’üncü, Bükreş Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldığını daha sonra Romanya’nın Yaş şehrinde ikinci bir toplantı gerçekşeştirmekle iki ülke arasında kültür köprüsü oluşturduklarını söyledi. Prof. Dr.Mahmut Ak“Romanyalı ve Türk sanatcılarımız kültürlerinin kesiştikleri alandaki bu fiğürü kendi karekteristik sanatlarıyla işleyip bir kolaj haline getirdiler” dedi.


Romanya konsolosluk Romen Kültür Merkezi direktörü Nadıa Tunsu “Proje, ortak kültürel değerlerimizi tanıtmayı ve her iki ülkedeki Romen ve Türk sanatçıları ve üniversite öğrencileri bir araya getirerek Eli Belinde motifini estetik bir biçimde aktarılması için beraber çalışmalarını sağlamayı amaçladık. 'Hora', el ele vererek halka şeklinde dans edilen ve Romanya geleneğine ait olan sembol aslında ülkelerimiz arasında var olan uyumu gibi önemli bir mesajı vurguluyor.” Şeklinde özet konuşma yaptı.


Üç gün içinde aldıkları eğitimle Atölye çalışması sonucunda meydana gelen eserler Romanya Bükreş’de de 9-18 mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşecektir.


 Her iki ülkedeki en önemli güzel sanatlar üniversitelerden seçilen Romen ve Türk sanatçıları ve öğrencileri bir arada buluşturan Proje, Türkiye ve Romanya arasındaki kültürel değerleri teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Eli belinde gibi motifini estetik bir şekilde yansıtılması, kültürel ve sanatsal işbirliği için önemli bir fırsat olduğu belirtilmektedir.


Seramik ve güzel sanatlar alanındaki  on iki tanınmış sanatçı ve üniversite öğretim görevlisinin katıldğı Proje sahibi Romanya kökenli seramik sanatçısı Yıldız İbram.

Proje koordinatörü İstanbul Üniversitesi’den Özlem Özer Tuğal. Projede yer alan Romen sanatçılar, Bükreş Sanatçılar Birliği üyeleri: Adela Mărculescu, Oriana Pelladi, Dan Popovici, Ovidiu Ionescu, Matei Dumitrescu. Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi, Cam-Seramik–Metal  Bölümü’nde okuyan öğrenciler de projeye katıldılar.
Türkiye, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydın Tavman, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güngör Güner, Marmara Üniversitesi’nden Pınar Aydın Krom, Çanakkale Üniversitesi’nden Ergün Arda ve Uşak Üniversitesi’nden Kenan Tarhan  tarafından temsil edildi.
Projeye dahil olan Türk sanatcılar, İstanbul Üniversitesi, Seramik bölümünde okuyan öğrencilerden seçildi.

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder