2.4.16

Beşiktaş belediyesi restorasyonu tamamlanan 23 tarihi çeşmeyi açtı-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
BEŞİKTAŞ BELEDİYE TARİHE HAYAT VERDİ

BEŞİKTAŞ BELEDİYE TARİHE HAYAT VERDİ 
Canlıların yaşantısında vazgeçilmez temel unsur olan paha biçilmez değeriyle hayatın sürdürülmesi için şart olan su, Beşiktaş’da restorasyonu tamamlanan 23 tarihi çeşmeye yeniden hayat verdi. 



Beşiktaş Belediyesi, 2015 yılında Türkiye Kalite Derneği (KalDer)  ‘Ulusal Kalite Hareketi İyi Niyet Bildirgesi’ni İmzalamıştı. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar bu bildirgeyle mükemmelliğin temel kavramlarını benimseme ve hayata geçirme konusunda kararlı olduğunun belirtisi olarak, kültürel mirasa sahip çıkmasıyla, Beşiktaş 'daki tarihi çeşmelerin onarımını gerçekleştirerek her canlı için hayati önem arzeden akıtdığı suyla tarihe yeniden hayat verdi. 

Başkan Murat Hazinedar, Belediye bünyesinde kurulan Koruma Uygulama Denetleme Bürosu (KUDEB) ve Plan Proje Birimi uzman mimarlarının çalışmaları sonucunda ilçedeki tarihi çeşmelerin yenilenmesiyle ilgili tarihi çeşmelerin önemine dikkat çekti. 

Bütün yasal ve teknik koşulların yerine getirildiğini, simge olan çeşmeleri suyla kavuşturacağını, tarihimizde her birinin ayrı bir yeri olduğunu, hepsinin şaheser   kültür eser olduklarını bu nedenlede suyla kavuşturmak istediklerini belirtdi. 
Özetle “Yenilenen çeşmeler arasında, 1682, 1861 gibi çok eski tarihlerde yapılan eserler de var. Çeşmeler, zamanla araçlardan çıkan titreşim ve egzozun yanı sıra bilinçsizce yaklaşımlar nedeniyle tahrip edildi, muslukları çalındı. Şimdi ise temizlik ve bakımları yapıldı. Hedefimiz, bütün  Beşiktaş çeşmelerini yıl sonuna kadar akar hale getirmek. Sırada kent sınırları içindeki 63 tarihi çeşmenin tümünü restore etmek var.   Bu projeyi çok önemsiyoruz. Osmanlı padişah ve halifelerinden Abdülmecid, sanat alanında çok ciddi işler yaptı. Birileri Osmanlı'yı kendi dar açılarından değil, bir bütün olarak görsünler. Buna, içinde bulunduğum, temsil ettiğim siyasi meşrebin kendi günlük siyasi menfaatleri ya da duruşuna göre bakılmasına müsaade etmedim. Buna böyle baktırmadım, bakmadım. Her yönüyle tarihe sahip çıktım. Tarihi eleştirirken de tarihi yıkmak, tarihi şahsiyetleri siyasi polemik yapmak için değil, onlara sahip çıkmak için bunu yaptım”dedi 

Ortaköy meydanında bulunan 1723 yılında Lale Devrinin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan mermer kaplı cephesi oldukça gösterişli çeşme önünde Koruma Uygulama Denetleme Bürosu (KUDEP) Uzmanı Mimar Ayşe Ünlü ile söyleşimizde; Kültürel mirasa sanata, mesleğine aşık mesleğinde saygın ve başarılı bir isim olan, Beşikteş Belediye Başkanına danışmanlık hizmetide veren Ayşe Ünlü “Çeşmelerimizin mülkiyet belirsizliğinden uzun yıllar bakım ve onarım sorumluluğu belirsiz kalmış, sonrada bölünmüş mülkiyetlere ayrılmış, bir çok tarihi çeşmemiz kaybolup gitmiş . Şimdi de yerel belediye yönetimlerinde aynı sıkıntı var. Vatandaş Çeşmesinin yaşatılmasını istiyor ama bölünmüş mülkiyetlerin keyfine kalmış durumda. Başkan Murat Hazinedar ve çalışma arkadaşlarım başta Çetin Kırışgil ın sorumluluk ve sonuç odaklı çabaları olmasa belki de tarihi çeşmelerimiz tekrar suyla uzun yıllar buluşamayacaktı. Bütünün faydası tüm güzel çalışmalarda rol modelim Ahmet Selbesoğlu na , Kıymetlim Bedri Bora Baykam efsane Başkanımız Beledıye Başkanı Ayfer Atay ve yanımda olan birbirinden kıymetli dostlarım sayesinde gerçekleştirdik.” diyerek başarıyı aile havasında ekibiyle paylaştı. 

“Tarihi çeşmeler Belediye Başkanlığımızca imkanlar dahilinde korunmalı, bakımları yapılmalı suyla yeniden buluşturulmalıydı. Çeşmeler, geçmişle gelecek arasında tarih bağı kuran adeta birer köprü gibidir.”  Sözlerine ekliyor. 
Tarihi çeşme kurdele kesiminden sonra, protokol ve katılımcılar çeşmenin suyundan içtiler. 
  
yilmazparlar@yahoo.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder