14.3.16

Sermaye Piyasaları Kanalıyla Finansman Alternatifleri ve Kur Riski Yönetimi-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Sermaye Piyasaları Kanalıyla Finansman Alternatifleri ve Kur Riski Yönetimi

BORÇLANMAYA DAYALI BÜYÜME SAĞLIKLI DEĞİL 
"Uzun dönem sağlıklı büyüme için kurumsallaşmak gerekiyor"
 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Borsa İstanbul işbirliğiyle "Sermaye Piyasaları Kanalıyla Finansman Alternatifleri ve Kur Riski Yönetimi” konulu 14 Mart 2016, Pazartesi günü, TİM  Dış Ticaret Kompleksi'nde bir eğitim semineri düzenlendi.  
TİM Başkanı, Mehmet Büyükekşi-Borsa İstanbul Genel Müdür-CEO, Tuncay Dinç açılış konuşmaları yaptılar
Borsa İstanbul Recep Bildik, “Girişimcilik ve Özel Pazar'ın Sunduğu Fırsatlar”, Murat Mazıbaş, “Şirketler için Kurumsal Gelişim Programı” konulu sunum gerçekleştirdiler
Moderatörlüğü üstlenen Borsa İstanbul Serhat Görgün, “Sermaye Piyasalarının Sunduğu Finansman Alternatifleri” konulu panelde YKB Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş. Murat Ruhi Çuhadaroğlu Petkim A.Ş. - CEO, Sadettin Korkut panelistlerdi.
“VİOP'ta Uygulamalı Risk Yönetimi FX Riskleri VİOP Aracılığıyla Nasıl Yönetilir” konulu panelede ise Borsa İstanbul Kamil Güzel moderatör TEB Mustafa Erdoğan, TİM Ali Orhan Yalçınkaya, panelist olarak katıldılar.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ankara  Kızılay'da sivil vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu bir alanda gerçekleşen acımasız ve hain saldırıyı lanetlediğini söyleyerek konuşmasına başladı.

Büyükekşi, önce Türkiye’nin kısa geçmiş tarihinden itibaren kurlarla ilgili kısa ufuk turu attırdı. Kur sistemlerini maddelendirerek, ihracatçıların kur risklerini yeterince hedge etmediklerini, kur risklerini nasıl hedge edeceklerini bilmediklerini, en büyük sebebin bilgi eksikliği, üretim ve pazarlama kadar ihracatın finansal yönünün önemli olduğunun altını çizdi.
İhracatçı firmaların büyük bir kısmı vadeli döviz kontratlarını bilmediklerini amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu, yüzde 57'sinin döviz riskini hedge etmek için bir enstrüman kullanmadığını, bu oranın ilk 500'de yer alan firmalarda yüzde 50 iken, ikinci 500'deki firmalarda yüzde 56 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Daha küçük firmalarda ise bu oranın yüzde 63'e çıktığını Küçük firmalar kur risklerine karşı daha fazla korunaksız durumda olduklarını vurguladı.        
Özellikle gelişmiş ülkeler arasında Kur savaşın yaşandığını kur savaşlarının veya yabancı paraların kendi birimleri arasındaki dalgalanmaların hem ticaret sapmalarına yol açtığını hem de kur risklerini artırdığını, sorunun Türkiye’ye etkisini minimize etmek için çözüm, iyi bir kur riski yönetimi ile Türk Lirası sepet kurun değerlenmesini önlemek ve Türk Lirası’nın rekabetçi seviyelerini korumak olmalıdır dedi. 

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Borsa İstanbul’un Frankfurt’tan Şanghay’a kadar en ilgi çeken borsalardan biri olduğunu ifade etti. Değişik ürünlerin bir araya geldiği BIST, Nasdaq ile kurduğu teknolojik ortaklık için birçok yatırım fonundan yoğun ilgi görüyor dedi 

Tuncay Dinç,özetle "İhracatçılar olarak ham madde alıyor, işçi çalıştırıyor, katma değerli mal satıyorsanız, masraflarınız, maliyetleriniz ile satış gelirleriniz arasında farklı kurlar varsa kur riskini yönetmek için VİOP iyi bir olanak. Biz de ekonomik ilişkilerimizle özellikle ihracatçılarla ilişkilerimizi ne kadar geliştirir ekonomik altyapıyı sadece Türkiye için değil, bölgenin bütün ülkeleri için oluşturur, sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde sağlarsak gelecekte barışı inşa etmiş olacağız.”Açıklamalarda bulundu. 
Dünyanın en zeki insanı dahi bir şirketi yönetirken nakit akışı ve kur riskinden kendini sadece zeka ile koruyamacağını, Şirketlerin neden battığına bakıldığında zarar etmekten batan şirketlerin az olduğunu buna karşın kur ve nakit akışını yönetememekten kaynaklanan risk ile batan birçok şirket gördüklerini söyleyen Dinç "Nakit akışı ve kur riski çok ani gelen, içinden çıkamayacağımız bir durum oluşturan ve şirketi batıran şeylerdir" ikazında bulundu.
Dünyada GSYH'ye borçlanmanın oranının yüzde 290 olduğunu vurgulayan Dinç, "Ocak 2016 itibarıyla 2,7 milyon KOBİ'nin bankalar aracılığıyla kullandığı nakdi kredi tutarı 391 milyar lira, KOBİ başına düşen ortalama borçluluk 145 bin lira düzeyinde bulunuyor. Nasıl ki ülkeler açısından sürdürülebilir bir noktadan uzaklaşıyor, bu şirketler açısından da böyle. Nasıl kasko yaptırıyorsunuz, maliyeti var, kur riskini yönetmek de bedava değil. VİOP'ta kontrat satın aldığınızda bunun da bir maliyeti var ama bunlar katlanabilir düzeydedir. İhracatçılar olarak  masraflarınız, maliyetleriniz ile satış gelirleriniz arasında farklı kurlar varsa kur riskini yönetmek için VİOP iyi bir olanak" şeklinde konuştu.
Halka arzı öneren Dinç, bunun şirketlerin kurumsallaşması, profesyonelleşmesi açısından önemli olduğunu, şirketlerin uzun dönem ve sağlıklı şekilde büyümesini isteyenlerin kurumsallaşmaya önem verilmesi gerektiğini bildirdi.
Dinç, bir şirketin halka açıldığında dışarıdan gözlenmeye ve yapısal problemleriyle ilgili olarak "Eleştiriye açık olmak ve bu 'check-up' tabir edeceğimiz şekilde dışarıdan fikir alıyor olmak çok faydalı bir şey. Halka açılarak yaptığınız finansman her zaman daha sağlıklı ve risklerinizi azaltıcı bir finansmandır. Ülke açısından da sağlıklı büyümeyi sağlayacağını söyleyebiliriz. Borsa İstanbul'da özel pazar olanağımız da var.  
Vergide bir indirim yapıyorsunuz, sizin sağladığınız nakdi sermaye bankaların kredi mevduat faizi ile karşılaştırılıyor. O oran tutarındaki bir miktarı vergiden indirip masraf olarak gösterebiliyorsunuz. Bu halka açık şirketlerde daha fazla, halka açıklık oranına göre"dedi.  
Eylül ayında eğitim olacağını açıklayan Dinç, “Eylül ayında kendisi profesyonelleştirmek isteyen, halka arz olmasam bile gömlek atlamak istiyorum diyen şirketler açısından bir üniversite ile beraber eğitim programını gerçekleştireceğiz.  " dedi
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder