11.3.16

İTO 38. meclis toplantısı-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
İTO 38. meclis toplantısı

GÜVEN BUNALIMI KÜRESEL EKONOMİYİ ETKİLİYOR

Dünya ekonomisindeki dalgalı seyir hâlâ devam ediyor.


İstanbul Ticaret Odası (İTO) 19. Dönem 38. meclis toplantısını 10 Mart 2016 Perşembe günü İTO Meclis Salonunda gerçekleştirdi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Şekip Avdagiç toplantıyı açarak gündem ve alınan kararlar okunması ve 8 mart Dünya kadınlar günü kutlamasının ardından, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ı kürsüye davet etti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar şu başlıklar hakkında konuşmasını yaptı;
-İki kıtayı birbirine bağlayan 3. Köprünün İki ayağı birbirine bağlandı
-Dünya ekonomisindeki dalgalı seyir hâlâ devam ediyor.
-Güven bunalımı,küresel ekonomiyi etkiliyor
-Küresel finans sistemi üretimin ve istihdamın büyümesine katkı vermiyor.
-Hem riski, hem rızkı paylaşalım. Vakıf Katılım ekonomi için hayırlı olsun
-Bankalar, yeni kredi ve limitleri kullandırmaya sıcak yaklaşmıyor
-TOBB olarak, Rusya’ya ziyaret organize etmeye çalışıyoruz
-Yeni dünyada,“esneklik modeli”ni uygulamadan var olmak hayli zorlaştı
-Cumhurbaşkanımızla birlikte Afrika'daydık.
-Afrika...Yeni pazarlar ve fırsatlar alanı.
-Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi devam ediyor.
-MIPIM 2016'ya çıkartma yapıyoruz
-Ticari Faaliyet Endeksi; Üretim Alanında;  Mart'ta 48,9-Nisan'da 51,9-Mayıs'ta 53,7
-Ticaret Alanında; Mart 46,8-Nisan 45,7-Mayıs 50
-Hizmet Alanında; Mart 50,8-Nisan 51,7-Mayıs 57,5
-Genel Ticari Faaliyet Endeksi; Mart 47,7-Nisan 47,3-Mayıs 51,5  puan beklentileri
- Ekonomik beklentileri daha da yukarıya taşımak için Sektörlerin önündeki engeller kalkmalıdır.
 -İstişare toplantılarımız tamamlandı
-Meslek Komitelerinden gelen 43 talebin hepsine olumlu cevap verdik
-Bir yardım eli, bin kardeşlik köprüsü kurar.
-8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.
-21 - 25 Mart Konyalılar Haftası'nda buluşuyoruz.

 İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar “Yılın ilk çeyreği bitmek üzereyken, dünya ekonomisindeki dalgalı seyir devam etmektedir. Piyasalarda temelde güven bunalımı var ve küresel ekonomiyi etkiliyor.”


Çin'de gerçekleşen G20 toplantısında "Helikopter Para Politikası"  teşvik sistemi hakkında Çağlar, "Bu sistemde insanların hesabına doğrudan para yatırarak, onlara teşvik vererek, yani deyim yerindeyse havadan para saçarak ekonomiyi canlandırmaya çalışıyorsunuz. Gelinen nokta bu. Soruyorum o zaman neye yaradı bu çetrefilli finans sistemi? O gelişmiş finansal araçlar, en temel mesele olan üretimin ve istihdamın büyümesine katkı vermiyor. Binlerce yıl önce böyle bir sistemin zaten gün gelip hepimizin ayağına takılacağı söylenmiş. Bu Helikopter Para Politikası ve negatif faiz gibi işi dolandıran çözümlere hiç gerek yok. Sorunların çözülmesi için finans sistemini, reel sektöre uygun şekilde dizayn etmek gerekiyor. Bunun en basit yollarından biri de proje finansman ortaklığı sistemini fonlamanın merkezine taşımak.

Faize dayalı, hatta faizin faizine dayalı, hesaplanamayan riskler içeren ve sonunda hiçbir reel değere dönüşmeyen sanal yatırım araçları, dünyaya tahmininden pahalıya patladı. Kağıt üzerinde büyüyen rakamlar, sonunda milyonlarca kişinin işsiz ve evsiz kalmasına neden oldu."dedi.

Çağlar, üyelerden bankalarla ilgili pek çok sorun geldiğini, bankaların yeni kredi açmaya ve limitleri kullandırmaya sıcak yaklaşmadıklarını, diğer yandan da çekte hapis cezasının kalkmasıyla çekin itibarının da oldukça zedelendiğini belirtdi

Finansmana erişemeyen KOBİ'lerin yüzde 57'sinin bu sebeplerden dolayı kapandığını, çekle ilgili ciddi bir caydırma mekanizmasının şart olduğunu vurguladı.

 İbrahim Çağlar Dış ticaretle özellikle Rusya ilişkileri için “Rusya ile turizm ve ticaret ilişkilerinin yeniden geliştirilmesi adına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak Rusya'ya ziyaret organize etmeye çalışmaktayız.  Güney Amerika ve Batı Afrika gezileri sonucu   bu bölgelerde dış pazar kayıplarını telafi edebilmek adına önemli fırsatlar var. 2015 yılında 15,6 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğimizi hatırlatan Çağlar  "  Türk ticareti dünyada olumlu bir algıya, itibara sahip. Bunu çok daha fazla kullanmak bizlere düşüyor. İTO'da bu çaba doğrultusunda, ülkemizin markalarını dünya çapında daha çok duyurmak için çalışmalarına devam ediyor.


Fransa'nın Cannes şehrine Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM 2016'ya dev bir çıkarma yapıyoruz. Bugüne kadar  en geniş katılımla, 700 metrekarelik bir alanda, Yaşayan İstanbul maketimiz ve birçok etkinlikle birlikte fuarın en merkezi noktasında ülkemizi, şehrimizi, projelerimizi tanıtacağız.


İnşaat sektörünün hem ülke içinde, hem ülke dışında çok daha fazla potansiyeli var. 1 milyon dolarla dünyanın merkezi şehirlerindeki en prestijli noktalarda en fazla 40-50 metrekarelik gayrimenkul satın alabilirken, İstanbul'da 94 metrekare satın alabiliyorsunuz.


Demek ki bu şehirdeki fiyatlar hala uygun ve yatırımcı için cazip. Nitekim gayrimenkul noktasında önümüzdeki yıllarda en çok gelişecek ilk 10 şehirden biri İstanbul. Ancak bu noktada ürün çeşitlendirmesine gitmekte fayda olduğunu düşünüyorum."açıklamalarında bulundu.

18 Mart Çanakkale Şehitler Günü kapsamında şehitleri andı. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.
Ayrıca, Grup No 12 Ekmek un ve unlu mamuller, Ahmet Zeki sarıhan, Grup No 54 Motorlu araçlar Tamir ve İmalatı Mustafa İçöz, Grup No 16 Oteller Bahadır Aşık, Grup No 28 İşletme ve destej hizmetleri Ahmet Karakış, Grup No 25 Gümrük müşavirliği Mehmet Metin Korkmaz,Grup No 22 Şehir içi yolcu taşımacılığı Turgay Gül, Grup No 58 Metal ürünler Mutfak Ekipmanları Kazım Ekinci komiteleri hakkında konuştular.

 yilmazparlar@Yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder