11.1.16

MATRAKÇI NASUH-YILMAZ PARLAR


PARLAR MEDYA  
MATRAKÇI NASUH



MATRAKÇI NASUH


T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 3 kıta’da gerçekleştirilen, “İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği” tarafından hazırlanan ‘’16.Yüzyıl dâhisi Matrakçı Nasuh’’ projesi, ‘’Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’’ ev sahipliğinde Türkiye de ilk defa 15 Ocak 2016 tarihinde İstanbul TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde…‘’16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor…

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun ev sahipliğinde, İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları tarafından projelendirilen ‘’16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi Saraybosna ve
Belgrad’tan sonra, 15 / 30 Ocak 2016 tarihleri arasında İstanbul da sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı projede, çini sanatçısı Sevim Ersoy’un liderliğinde çini panolara aktarılan 30 adet güzergah minyatürleri ile nakkaş Matrakçı Nasuh’u; Eserlerinde yer alan beyitleri ile Şair Matrakçı Nasuh’u; Beyitlerden seçkiler ile yazılan 10 adet divani levha’da hattat Matrakçı Nasuh’u; vasıflarından bir kaçının çağdaş bir yorumla tuvale aktarıldığı, 1 adet tablo’da ressam, matematikçi ve silahşör Matrakçı Nasuh’u 12 bayan sanatçı, toplam 41 eser ile anmak, anlatmak ve aktarmaktadır. Proje kapsamında, Topkapı Sarayı revan yazması 1272 nolu Matrakçı Nasuh ‘’Tarih-i Sultan Bayezid’’ eseri Klasik Türkçeden aktarılmış ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından tıpkı basım olarak yayınlanmıştır. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ‘’Matrakçı Nasuh’’ anısına özel olarak ‘’XVI. Yüzyıl Türk Musiki’’ albümü, PTT.A.Ş.
Matrakçı Nasuh özel anma pulu ve kartpostalı, UNESCO Türkiye tarafından da proje kataloğu yayınlamıştır.

Ölümünün 450.yılı münasebeti ile Matrakçı Nasuh, UNESCO tarafından ‘’Anma ve kutlama yıldönümleri’’ kapsamına alınmıştır.
UNESCO Türkiye Milli Komitesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, T.C. Dış İşleri Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, PTT A.Ş, Daily Sabah, Atv, Sabah, Art and Life Production, İnsanveSanat, CC Tercüme desteği ve
Global İletişim ortağı Anadolu Ajans ile 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilecek proje İstanbul dan sonra Viyana’da sergilenecektir.
Proje kapsamında, 9 Ocak 2016 tarihinde Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Genel Merkezi’nde M.Sinan Genim tarafından ‘’Matrakçı Nasuh ve Haritaları’’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansda M Sinan Genim'in kısaca verdiği bilgiler " Bir çok disiplini bir araya getirerek yaptığmız tüm İKASD projelerinde ortak nokta ülkemizi, tarihimizi, kültürümüzü, sanatımızı uluslararası platformlara taşımaktır.
 Doğum tarihi ile ilgili kesin bir bilgiye rastlayamadık. Ancak, küçük yaşta saraya alınmış, II. Bayezid zamanında Enderun'da eğitim görmüş ve yetişmiş. Yavuz Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yaşamış, bir çok meziyete sahip bir şahsiyet olarak iz bırakmış Matrakçı Nasuh. Asıl adı ‘'Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el Bosnavi''. Adındaki ‘'Bosnavi'' kelimesi Bosnalı olduğuna dair bir ipucu veriyor. Geçmişinin Bosna Hersek'de Saraybosna yakınlarındaki Visoco kasabasına dayandığını, kazandırdığı eserler, buluşlar ve meziyetleri sebebi ile ‘'16.yüzyıl dahisi'' olarak adlandırılmış, mana ve marifet sahibi bir kişi imiş Matrakçı Nasuh. Matematikçidir, silahşördür, sporcudur, felsefecidir, tarihçidir, şairdir, sanatçıdır.
İcra ettiği hüsn-i hat ve minyatür sanatına yeni üsluplar katarak geleneksel sanatların gelişmesine katkı sağlamış. Resimleri ise Matrakçı'nın Rönesans sanatçıları ile aynı özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Tarihde , Osmanlı'nın renk ustası, doğunun Leonardo Da Vinci'si olarak da adlandırıldığını görüyoruz.
Matrakçı Nasuh´un her alanda gösterdiği ustalığı karşısında Kanuni, 1529 tarihli fermanında; Nasuh´un İslam dünyasında ve sanatlarda tek olduğunu, herkesin Nasuh´u "Üstad" ve "Reis" olarak tanımasını, ona saygıda kusur edilmemesini buyurmaktadır.
1564 yılında izleri ve etkileri günümüze kadar uzanan sayısız eserini geride bırakarak hayata veda etmiş”.

PROJE: İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği / KÜRATÖR : Beste Gürsu / ÇİNİ SANATÇILARI: Sevim Ersoy
- Deniz Mutlu Erdoğan - Ebru Şengül - Erman Özcan- Fatma Çakır – Günseli Devrim – Muhterem Pakyürek – Sibel Dileksiz -Sibel Gürgener – Yeşim Ufukşen / HATTAT Hülya Cansız Gür – RESSAM Sema Bicik
Sergi 15-30 Ocak 2016 tarihleri arasında Pazartesi hariç hergün saat 09.00 / 17.00 arası TBMM Dolmabahçe Sarayı Sanat
Galerisinde izlenebilir.



yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder