24.12.15

Versus sanat Galeride Ramize Erer-AKLIMDA-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Versus sanat Galeride Ramize Erer

Versus'da Ramize Erer
 AKLIMDA'
22.12.2015 Salı günü Versus sanat galerisi Ramize Erer sanatcının AKLIMDA isimli sergisine ev sahipliği yaptı.
 Ramize Erer, epeydir resimden silinen insan öğesiyle yeniden buluşturuyor bizleri.
Bu resimler Erer’in kendisiyle de buluşması, yüzleşmesi.
“Akademili ressam”! Ama ilkgençlikten itibaren yöneldiği karikatürün “profesyonel” uğraşı halini almasıyla uzak kaldığı resme, upuzun aradan sonra yeniden dönüyor. Bir tür zorunlu dönüş... 2007’deki ani ve beklenmedik, “zorunlu” Paris yolculuğu, düşünsel, duyusal ve ifade düzlemlerde de yeni arayışları getirir.
Kişisel tarihe ve anayurda yolculuk, çizgilerin dilini, tonunu, formunu da dönüştürür. Tarihle beraber coğrafya, onunla birlikte “yurt” ve “yurttaşlık” sahne alır. İçine doğduğunuz, birlikte var olduğunuz insanat ailesi, yüzlerini hiç görmediğiniz, sadece öykülerini duyduğunuz uzak akrabalar dahi yanıbaşınızdadır. Fiziksel olarak değil, duyusal ve imgesel olarak.
Uzak kaldığı yurdu ve geçmişinin izlerini “hatırlama” süreciyle birlikte, sanatsal – estetik kökleriyle buluşur; resim de “hasret”lerden biridir. Kavuşulur.
Üzerine odaklandığı tarih/coğrafya yolculuğu, Erer’i bir “aile albümü” oluşturmaya götürüyor. Oradan portrelere uzanıyor. Bu kez yeniden yaşanana zamana, şimdiye ve özellikle de çocuklara yöneliyor. Adeta bir soy çizgisi izliyor.
İnsana yer vermeyen, ona dokunmayan tek bir çizgisi yok. Her yüzün bir mutlak hakikat taşıdığını, o hakikatin sayısız öykü taşıdığını biliyor ve bunu bize gösteriyor.



RAMİZE ERER

Balkan göçmeni bir ailenin kızı. Ortaöğrenimini İstanbul’da tamamladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında dönemin en büyük mizah dergisi Gırgır’da karikatür çizmeye başladı.
Hıbır, Leman gibi haftalık mizah dergilerinde; aylık feminist yayın organı Pazartesi’nde; Radikal ve Karşı Gazete gibi günlük gazetelerde çizdi. Şubat 2011’de yayına başlayan kadın odaklı aylık mizah dergisi Bayan Yanı’nın kurucu, yönetici ve çizerlerinden.
2007’de iki çocuğuyla Paris’e yerleşti. Ertesi yıl bu kentte Dünya Kadınlar Günü açılan Kadın Kadına adlı ilk karikatür sergisini gerçekleştirdi. Ekim 2009’da Marsilya’da Barış İçin Kültür Organizasyonu kapsamında düzenlenen ulusulararası karikatür sergisinde yer aldı.
Almanya, Fransa başta olmak üzere dış basında birçok haber ve yoruma konu olan Erer’in çizgilerini topladığı Bir Bıyıksız (1990), Eşi Nadide (1995), Kötü Kız (1999), Tehlikeli İlişkiler (2000), Evlilik (2004), Kız Hikâyeleri (2015) adlı kitapları yayımlandı. Yine çizimlerinden bir seçki Chica dü Lüks adıyla Berlin’de Almanca olarak basıldı.
İş yaşamı nedeniyle uzun yıllar ayrı kaldığı resim, Paris’te kendilerini çizdirmeye, yaptırmaya başladı... ve bu kesintisiz devam ediyor

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder