28.11.15

COMCEC 31. İSEDAK TOPLANTISI -YILMAZ PARLAR


PARLAR MEDYA  
COMCEC 31. İSEDAK TOPLANTISI
COMCEC  31. İSEDAK TOPLANTISI
COMCEC  31. İSEDAK Toplantısı  23-26 Kasım 2015 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşti.
Toplantıya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Cevdet Düzyol ile üye ülkelerin yanı sıra Rus diplomat Konstantin Shuvalov başta olmak üzere, 6 gözlemci ülkenin diplomatları da katıldı.

İSEDAK Stratejisi ve bunun uygulanması için temel araçlardan biri olarak Çalışma Grubu Toplantıları öngörüyor.

Çalışma Grupları Strateji, Ticaret, Ulaştırma, Turizm, Tarım, Yoksullukla Mücadele ve Maliye tarafından tanımlanan her işbirliği alanı için kurulmuş olan Çalışma Grupları sayesinde, ülke uzmanları, ilgili işbirliği alanlarında iyice sorunları tertipleyerek ve iyi uygulamaları ve deneyimlerini paylaşma şansı yakaladı.

İSEDAK en yeni veri temin ederek ilgili alanda İKT Üyesi Ülkeler küresel eğilimleri ve mevcut durumun keşfetmek ve Çalışma Grupları Toplantıları sırasında tartışmalar zenginleştirmek amacıyla Strateji her işbirliği alanında yaptığı toplantı programı;
İSEDAK Stratejisi ve Uygulanmasına ilişkin Rapor, İİT On Yıllık Eylem Programının Uygulanması ,İİT Üyesi Ülkeler Bağlamında Dünyadaki Ekonomik Gelişmeler ,İİT-içi Ticaretin Arttırılması, Ekonomik İşbirliği Alanında Özel Sektörün Rolünün Arttırılması ,Ulaştırma ve Haberleşmenin İyileştirilmesi, Sürdürülebilir ve Rekabetçi bir Turizm Sektörünün Geliştirilmesi, Tarım Sektöründe Verimliliğin Arttırılması ve Gıda Güvenliğinin Sürdürülmesi, Yoksullukla Mücadele, Mali İşbirliğinin Derinleştirilmesi, “2015-Sonrası Kalkınma Gündemi ve İslam Toplumunun Kalkınma Sorunları: Temel Hizmetlerin Sağlanmasının İyileştirilmesi” ile ilgili Görüş Alışverişi, İSEDAK 32. Toplantısının Tarihi, Diğer Konular, Kararların Kabulü şekindeydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İSEDAK toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "Bugün giderek İslam coğrafyası bir ilim, irfan ve medeniyet coğrafyasından bir zulüm ve mazlumiyet coğrafyasına dönüşüyorsa bunun en büyük sebebi kardeşlik ahlakı ve hukukunun ihlalidir, yok sayılmasıdır. Çocukların açlıktan, susuzluktan, yokluktan en basit ihtiyaçları karşılanamadığı için öldüğü bir dünyada hiç kimsenin huzur bulamayacağı, hiç kimsenin kendini güvende
hissedemeyeceği açıktır. Maalesef, televizyon ekranlarına yansıyan açlık, kıtlık ve sefalet görüntülerini önemli bir kısmı teşkilat üyesi ülkelerde vuku buluyor. Mesela, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde her bin çocuktan 54'ü daha 5 yaşına varmadan hayata gözlerini yumuyor" dedi.
İSEDAK 31. Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Dr. İyad Ameen Al Madan, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve üye ülkelerden üç coğrafi grup temsilcisi birer konuşma yaptı.
Toplantıda daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahitliğinde, Kazakistan Hükümeti ile İslam İşbirliği Teşkilatı arasında iş birliği anlaşması, İslam Kalkınma Bankası ile İSEDAK arasında mutabakat zaptı imzalandı.
Erdoğan, İİT üye ülkeleri bakanlarının 31'inci İSEDAK toplantılarında sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin başarıyla uygulanması ve takibi için önemli kararlar alacağına inandığına dikkati çeken konuşmasının bu bölümünde  "Belirlenen hedeflere ulaşılması bakımından çok önemli bulduğum bazı hususları şu şekilde ifade etmek istiyorum; siyasi irademizi etkin bir şekilde ortaya koymalıyız. Dikleşmeden dik durmalıyız,  Müslümana yakışan budur. Uygun kamu politikaları benimsemeliyiz. Kurumsal ve beceri kapasitemizi güçlendirmeliyiz. İslami finansal kaynaklar yanında etkin bir yardımlaşma ruhu oluşturmalıyız.


Tüm kurumlarımızla, STK'larla, özel sektörümüz ve vatandaşlarımızla bu hedefleri sahiplenmeliyiz. Bunun için yoğun uluslararası iş birliği ve teknik yardım çalışmaları gerekiyor. Bu vesileyle tüm İİT üyesi ülkelere İSEDAK toplantılarından etkin şekilde faydalanması çağrısında bulunuyorum. Bu yılki bakanlar oturumunun özellikle konusunun 2015 sonrası kalkınma gündemi ve İslam ümmetinin kalkınma sorunları, temel hizmetlerin sunumunun iyileştirilmesi olarak belirlenmesi de son derece yerinde ve isabetlidir. Bu yılki toplantıda panel ve özel oturum gibi bir dizi yan etkinlik de gerçekleştirilecektir." İfadelerinde bulundu.
31. İSEDAK Toplantısı Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz'ın başkanlığını yaptığı Bakanlar Kapanış Oturumu ile sona erdi.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder