1.10.15

UNESCO Yolunda Birgi’ye Kâtip Çelebi’den Büyük Destek-Gündegül Parlar Haberi

PARLAR MEDYA  
UNESCO Yolunda Birgi’ye Kâtip Çelebi’den Büyük Destek
Gündegül Parlar Haberi


YÖRÜK OBASINDAN ÖDEMİŞ OVASINA ULUSLARARASI
BİRGİ SEMPOZYOMU
UNESCO Yolunda Birgi’ye Kâtip Çelebi’den Büyük Destek
 İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve Türk Tarih Kurumu tarafından, Ödemiş Belediyesi ve Kaymakamlığı işbirliği ile düzenlenen “Yörük Obasından Ödemiş Ovası’na Uluslararası Birgi Sempozyumu” ilgiyle takip edildi.
Ödemiş Belediyesi Kongre Merkezinde yapılan sempozyumda 15 oturum gerçekleşti. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ile uzmanın yer aldığı, 70 farklı bildirinin sunulduğu sempozyumda Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti Birgi ve çevresi tarih, kültür, sanat ve mimari zenginliğinden eko-turizm potansiyeline; halk inançlarından siyaset ve ziraata uzanan geniş bir alanda değerlendirildi. Bildirilerde sadece Aydınoğlu Beyliği’nin tarihi değil, Birgi’nin Osmanlı döneminde oynadığı rol ile bölgenin güncel sorunları da tespit edildi ve bu sorunlara çözüm önerileri arandı.
Bu bağlamda, sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Feridun Emecen, Birgi ve çevresinin tarihinin sadece Beylikler dönemiyle sınırlandırılmaması gerektiğini ifade ederek bölgenin barındırdığı şehzade sarayı ile Osmanlı merkeziyle nasıl eklemlendiğini ortaya koydu.  Birgi Derviş Ağa medresesinde gerçekleştirilen oturumda, Birgivȋ Mehmed Efendi’nin Birgi’de geçirdiği dönem boyunca geliştirdiği fikirler ve bu fikirlerin Osmanlı Birgisi’nin şekillenmesine olan katkıları analiz edildi. Ödemiş ve Birgi’de hayata geçirilen restitüsyon ve restorasyon projeleri hakkında sunulan bildiriler, Ödemiş ve Birgi’nin sivil mimarisinin korunması ve bu mimarinin aynı zamanda turizm amaçlı kullanılması, hususlarında gelecek yıllarda gerçekleşecek olan projelere bir yol haritası sundu. Lübbey, Bademli ve Gölcük bölgelerinin tarihi, mimari ve ekonomik dinamikleri hakkında sunulan bildirilerde ise Ödemiş ve Birgi merkezleriyle birlikte çevredeki köylerin de hem turizm hem de mimari yenileme projeleri için yeni ufuklar açabileceği gösterildi.
Sempozyumda; İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Başbakanlık Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Türk Tarih Kurumu adına Levent Kayapınar, Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkan Vekili Yasemin Bezmez, Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Turan Gökçe ile çok sayıda akademisyen ve davetliler yer aldı.
Sempozyumun Birgi oturumuna İzmir Valisi Mustafa Toprak katıldı
Sempozyumun ilk gününde, Birgivȋ Mehmed Efendi üzerine yoğunlaşan ve Birgi’deki Derviş Ağa Medresesi’nde yapılan oturuma İzmir Valisi Mustafa Toprak katıldı. Vali Toprak konuşmasında; “Birgi başta olmak üzere, yörenin tarihini ve kültürel mirasını tanıtmak, korumak ve turizme kazandırmak için yürütülen çalışmaların bölgenin hak ettiği yeri almasına katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Ülkemizin değerleri hepimizin ortak kazanımlarıdır. Bu değerlerin bilimsel camiaya yansıtılması ve dünya gündemine taşınması son derece önemlidir.” dedi.
Açılış konuşmasında dünyada kültürlerin tek tipleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Galip Akhan, “Kültürel farklılıklarımız zenginliğimizdir. Bunu korumak için tarihimize sahip çıkmak durumundayız. Bizler üniversite yönetimi olarak bu alanda yapılan çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz.“ diye konuştu.

Bedia Akartürk’ten canlı tarih
Sempozyum kapsamında ilçeye gelen akademisyenlerin eşleri, Cumartesi günü Ödemiş Pazarı, Kadın El Sanatları Pazarı ve Yıldız Kent Müzesi ile İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi ve bünyesindeki Bedia Akartürk Müzesi’ni gezdi. Bedia Akartürk, müzde kendi anlatım yaptı. Şehir dışından gelen konuklar, Bedia Akartürk’ten canlı canlı tarih dinlemekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Sempozyumda ayrıca ünlü hekim Hacı Paşa ve Birgivȋ Mehmed Efendi gibi şahsiyetler üzerine düzenlenen müstakil oturumlar da ilgiyle takip edildi.
Birgi Evleri Resim Sergisi

Sempozyum kapsamında, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fikri Salman tarafından açılan “Birgi Evleri” konulu resim sergisinde, 18 resim davetlilerin beğenisine sunuldu.
info@parlarmedya.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder