9.10.15

KAYIP SARAY “ADAKALE”-YILMAZ PARLAR HABERİ

PARLAR MEDYA  
KAYIP SARAY “ADAKALE”


KAYIP SARAY “ADAKALE”


Osmanlı geleneklerini 500 sene canlı bir şekilde yaşatan Tuna Nehri üzerinde, Romanya ve Yugoslavya ile ortaklaşa olarak yapılan Demirkapı -Iron Gates barajının yapımıyla sular altında kalan 500  haneli  küçük bir ada, Adakale belgeselin Romen Kültür Merkezinde galası yapıldı.


İstanbul Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezinde  7 Ekim 2015 tarihinde Adakale Kültür Gecesi ve Sonbahar Kermesi düzenlendi.
Alexandru Munteanu’un “Kayıp Saray” isimli belgesel film gösterisi yapıldı. 
Etkinliğe istanbul’da yaşayan Romanya’lılar, iş sanat dünyasından ve elit konuklar katıldılar.
Romen Kültür Merkezi’nin yeni kültür müdürü Nadia Tunsu film öncesinde konuşma yaparak film hakkında kısa bilgi verdi. 

Duygulu ve nostaljik olarak algılanabilen   yapımcısı Romanya’nın resmi kanalı yapımcısı Alexandru Munteanu’nun yönetmenliğinde Adakale adası ve orada yaşayan insanları hakkında tanıklıklarından oluşan bir belgesel filmi kapsamakta olduğunu söyleyen Tunsu 
“Sembolik açıdan bile adanın tarihini yeniden canlandırmak peşinde değiliz. Ama en azından kısmi olarak geçmişin atmosferini geri kazandırmak istemekteyiz. Çünki bugünlerde ebediyen kaybolan o dünyayı kalplerimizde koruyanlar aslında sizsiniz.”

Bu projenin aracılığıyla hem tarihde hem de sizlerin Adakalelilerin duygusal ve ortak belleğinizde “Kayıp Saray”ının dokunaklı görüntüsünü canlı tutmak isteriz.”dedi 
Romen Kültür Merkezi’nin binası bir gece için etnik kimliği tekrar doğrulamak adına fırsat  vererek bazen dramatik olan kaderlerinin anma mekanı olmasını istediklerini dile getirerek,   “Etkinliğimiz Adakale olayına tanıkları olan Adakalelilerin ve adanın belleğini korumaya yönelik gerekli bir adımın parçasıdır.

Film gösteriminden sonra kişisel hikayelerinizi adadaki günlük hayatınızla ilgili tanıklıklarınızı kültürel ve sosyal alışkanlıklarınızı bizimle beraber paylaşmak için vesile olmasını düşünülen 
Adakale yaşıyor grubun kurucusu Nemci hastur.” Şeklinde takdimle destak verenler
TVR Romanya  resmi kanal   
Romanya dayanışma derneği İstanbul Ortodoks Kilisesine teşekkürlerini sundu.  

Tuna Nehri üzerinde, Romanya’dan 300, Sırbistan’dan 400 metre uzaklıkta Orşova şehrinin karşısında, 1.8 km uzunluğunda, 400 m genişliğinde olan  ada, 1972’de biten Demirkapı Barajı ile   sular altında kaldı. Miskin dede, Eren Dede, Tezveren Dede türbeleri  ve  bir çok sırları ile  suya gömüldü.  


 1967 Yılı Başbakanı   Romanya’yı ziyaret eden  Süleyman Demirel ‘in öncülüğünde bine yakın Adakale’de yaşayan Türk Anavatan’a getirildi. Gerisi de  Temeşvar’a, Bükreş’e yerleşti


Tüm Osmanlı hatırasını yansıtan  Kale, mezarlık ve bazı tarihî – kültürel eserler  yeniden yapılmak üzere  Tuna’daki bir başka ada olan Şimian’a taşındı. 
Osmanlı`nın adada yaptığı kale ve tarihi yapı taşlarında  küçük bir küf olmaması yıkımı esnasında herkesi hayrete düşürmüş ve şaşırtmıştır.
Adadan karaya çıkan tünellere rastlanır.
Osmanlı geleneklerini 500 sene canlı bir şekilde yaşatan ada halkı, tütüncülük, lokumculuk, kayıkçılık,Tuna’daki gezinti gemilerinde kahvecilik yapardı. Mimarîsi çok hoştu. Tuğla çatılı, beyaz boyalı, kârgir evleri; tek minareli camisi vardı. 

Adanın lokumu ve şekerlemeleri meşhurdu. Adakaleliler, kahveyi havanda döver; kumda ve külde pişirirdi. Tadı, Tuna suyundan gelirdi. Yemekler bile bu suyla pişerdi. Tuna’nın suyu şifalı kabul edilirdi.     
Adada tekstil, sucuk ve sigara fabrikası vardı. Sigara, puro imal edilirdi.


yilmazparlar@yahoo.com      


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder