10.10.15

İTO 32. MECLİS TOPLANTISI-YILMAZ PARLAR


PARLAR MEDYA  
İTO 32. MECLİS TOPLANTISI
İTO 32. MECLİS TOPLANTISI


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim  Çağlar,  “Dünyada yeni bir kırılma dönemi ... 
Türkiye, bu değişimin merkezinde. Bölgemiz küresel yapılanmanın
temel belirleyicisi.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ekim 2015  ayı meclis toplantısı 8 Ekim Perşembe günü İTO meclis salonunda gerçekleşti.
İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç açılış konuşmasında; Güçlü, istikrarlı, ekonomiye güven verecek bir hükümetin tesis edilmesi, siyasette istikrar, ekonomide büyüme getireceğine ve Ülkede huzur olabileceğin altını çizerek, seçimlere atıf yaptı. İstanbul'un kurtuluşunun 92. yılını ve Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Prof. Dr. Aziz Sancar kimya alanında Nobel ödülüne layık görülmesininden kıvanç duyduğumuzu bildirdi. 19. Dönem 3. Çalışma Toplantısı için 
Başarılar diledi. Düşünce ve Proje Üretim Akademisi DÜPA'yı ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'ni hayata geçirmesinin oylamaya geçireceğini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim  Çağlar,  Ekonomik tetikçiler sahnede, Trans-Pasifik anlaşması üzerinde mutabakat sağlandı, Küresel arenada sert rekabet dönemi, Yapısal reformlar temel önceliğimiz, FED'den beklenen faiz artışı gelmedi, Ticari Faaliyet Endeksimiz, ekonomideki gidişatı önümüze seriyor gibi başlıklar altında konuşmasını yürüttü.
Dünyada dengelerin yeniden inşa edildiğini, Ticaret dengelerin yeniden tesis edildiğini, son bir haftalarda görülen ve yaşanılanlar bunun yansıması olduğunu, Suriye'deki denklemlerin içinde Rusya'nın da askeri bir unsur olarak yer alması bunun ispatı olduğunu kullanarak Suriyeli mültecinin "Dünya herkesin değil mi?” mesajının gerçekliğini gözler önüne serdiğini ifade etti.

Rusya ile Türkiye arasında yaşananlar hakkında "Yeni bir dünya düzenine geçişin inşaat çalışmaları. Bizler bu küresel inşaat işinin neresinde olacağız? Türkiye'nin politikası da bu soruya güçlü bir cevap vermek üzere çaba sarf etmektedir. Biz küresel yeniden yapılanmanın mimarları olmak durumundayız" dedi.
AB nin maskesinin düştüğünü, ülkeye engel olduğunu şu şekilde açıkladı. “Küresel bir otomobil markasının emisyon ölçümü skandalını dikkatle izlemek gerekir   bu küresel ölçekli bir hamle olabilecekdir. Olayın görünen yüzünde araçların olması gerekenin 40 kat üzerinde gaz salınımı gerçekleştirdiği iddiası var. Görünmeyen yüzünde ilginç şeyler var. Kyoto protokolünden, dizel araç piyasasına ve ortak pazar anlaşmalarına kadar pek çok ilişki iç içe geçmiş durumda. Anlaşılan yıllarca oynanan bu oyunda birileri düğmeye bastı ve çevre protokolleri bahaneleriyle ülkemizin önüne engeller sıralayan AB'nin maskesi düşüverdi. Bu durum AB için büyük bir gözdağı ve yeni bir değişimin habercisi." 

 "Türkiye yabancı yatırım miktarın artmasının göstergelerini yeniden siyasi istikrarın sağlanmasıyla  "Bu durum dışarıdan da böyle gözlemleniyor olmalı ki, temmuz ayında Türkiye'ye gelen yabancı yatırım miktarı 3,4 milyar dolara ulaştı. Bu rakam son 101 ayın en yükseği. Yine bugün açıklanan Sanayi Üretim Endeksi'nde de son bir yılın en yüksek rakamına ulaşıldığını gördük. Türkiye ekonomisine ve geleceğine duyulan güveni bu göstergelerden rahatlıkla teyit ediyoruz" rakamlarla izah etti.   
FED'den beklenen faiz artışın gelmediğini, Ticari Faaliyet Endeksimiz, ekonomideki gidişatı önümüze serdiğini, kurdaki ve dünya ekonomisindeki belirsizliğe karşı  "Oluşan yeni kur düzeyine adapte olabilmemiz için reel sektöre yönelik bir destek mekanizması geliştirilsin. Hesabını 2,70 TL'lerdeki kur düzeyinden yapan kısa vadeli döviz borcu olan iş dünyasına bir can suyu sağlansın. Bu destek farklı mekanizmalarla sağlanabilir. Merkez Bankası karını bu destek için bir fon kaynağı olarak örnek gösterdik ama bu destek için farklı kaynaklar da bulunabilir. Mesela bankacılık sistemi üzerinden alınan KKDF ve BSMV gibi vergi ve fonlar da bir yıllığına kullanılabilir. Başka bir yol enerjide, istihdam maliyetlerinde, vergide indirim sağlanabilir. Ya da kısa vadeli döviz borcu olan firmanın borçlarını devlet  yeniden yapılandırabilir. Yani bu destek borç olarak verilir. Yöntem çok.  Burada mekanizmayı Hazine ve ilgili bakanlıklar tasarlayacaktır. Önemli olan bu desteğin bir şekilde hayata geçirilmesi. İkinci önerimiz de mikro işletmeler için. Bugün 500 bin mikro işletmemiz var. Onlar için de şunu istiyoruz. Madem esnaflara Hazine kaynağıyla Halk Bankası üzerinden yüzde 50 faiz desteği sağlanıyor. Gelin bunu tüm şahıs firmalarına sağlayalım. Şahıs firmalarımıza da şuanda esnaflara verildiği gibi 120 bin liraya kadar yüzde 4-5 oranlarından kredi verelim” açıklamalarında bulundu.
Çağlar “İstanbul Ticaret Odası olarak MIPCOM 2015'in Onur Konuğu Türkiye
katılımını sağladık. Asıl mesele pastayı büyütmek, Türkiye'yi büyütmek. 
Reel sektöre yönelik destek mekanizmaları geliştirilsin. Güçlü, istikrarlı, ekonomiye güven verecek bir hükümetin tesis edilmesi önceliğimiz”diyerek  Dünya Şampiyonu olan motosiklet sporcumuz Kenan Sofuoğlu hakkında ve  Prof. Dr. Aziz Sancar kimya alanında Nobel ödülüne layık görülmesininden Ülke olarak duyduğumuz memnuniyeti dile getirdi. Cumhuriyet Bayramı için“Vatanını namus, Ülkesini şeref, Bayrağını kutsal gören milletimizin Cumhuriyet Bayramı'nı yürekten kutluyorum.”dedi.
Üyelik sertifikaların dağıtımına devam ettiklerini açıkladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından rektörlük ve idari işler binası olarak kullanılan Eminönü'ndeki yerleşkenin kullanımıyla ilgili önerge için toplantıda söz alan, Grup No 59 makine ve Ekipmanları Komite Başkanı ve  eski İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, meclis üyelerinden Eminönü'ndeki binayı üniversitenin kullanmaya devam etmesini istedi.
DÜPA ve ilgili diğer yapılara ilişkin fikirlerin mükemmelliğini vurgulayarak desteklediğini ancak  DÜPA'nın ve Bilginin Ticarileştirme Merkezi'nin faaliyetlerinin üniversitenin idari binası alınmadan yapılması gerektiğini söyledi. Üniversitenin çalışmalarını günden güne artırdığını "Binanın üniversitenin mülkiyetinde kalması, çalışmaların bu kadar hızlandığı bir dönemde çok önemli" olduğunu İki boyutda mahsurları ve hataları hatırlatdı. 
Ancak İTO meclisi, yapılan oylama ile ilgili binada üçlü yapının faaliyet göstermesini içeren önergeyi onayladı. Eminönü'ndeki yerleşkeyi gelecek dönemde DÜPA, Sürekli Eğitim Merkezi ve İTO'nun kuracağı Bilginin Ticarileştirme Merkezi'nden oluşan üçlü yapının kullanmasına ilişkin önerge kabul edildi.
Böylelikle İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin kullandığı Eminönü'ndeki yerleşke, üniversite bünyesinde bulunan Düşünce ve Proje Üretim Akademisi (DÜPA), Sürekli Eğitim Merkezi ve İTO'nun kuracağı Bilginin Ticarileştirme Merkezi'ne ev sahipliği yapacak.
Ayrıca Grup No 11 Peyzaj ve Çiçekçilik Mehmet Salih Şadoğlu,Grup No 47 Restorasyon ve İzolasyon Sultan Hızıroğlu, Grup No 42 tekstil Yan Sanayi ürünleri Yahya Uğur, Grup No 36 Örme Kumaş Çorap ve Trikotaj Mustafa Balkuv, Grup No 51 Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi  Ender Yazıcıoğlu, Grup No 57 Döküm ve metal İşleme Musa Kanıtoğlu, Grup No 56  Demir Dışı metaller İbrahim Çetinkaya komiteleri hakkında bilgiler verdiler.

yilmazparlar@yahoo.com

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder