11.10.15

GAIT 2015 Yeşil, Erişilebilir, Akıllı Ulaştırma-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
GAIT 2015 Yeşil, Erişilebilir, Akıllı Ulaştırma




Sim Aslanoğlu Haberi


GAIT 2015
Yeşil, Erişilebilir, Akıllı Ulaştırma
Sürdürülebilir Ulaşım İçin Türkiye-AB Ortaklığı Semineri 8-9 Ekim 2015 tarihlerinde İstanbul’da Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi’nde yerli ve yabancı pek çok uzmanın katılımı ve TC Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Embarq, European Commission, UITP Advancing Public Transport desteğiyle gerçekleştirildi.

GAIT- Green, Accessible, Intelligent Transport yani Yeşil, Erişilebilir, Akıllı Ulaştırma kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Ulaştırma Operasyonel Programı kapsamında düzenlenen seminere, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Uluslararası Ulaşım Forumu (OECD) Genel Sekreteri José Viegas, Avrupa Birliği Delegasyonu Bela Zombati başta olmak üzere yerli ve yabancı ilgili kurumların ve üniversitelerin Başkanları ve temsilcileri katıldı.
Ana konu “Sürdürülebilir Ulaşım” olmakla beraber ulusal ve kentsel boyutta karşılaşılan sorunlara AB tek taşımacılık alanında entegrasyon boyutlarında çözümler aranması da hedefleniyor. Bu seminerin 8 yılı aşkın süredir AB ile sürdürülmekte olan çalışmaların en geniş katılımlı internasyonel seminer olduğuna vurgu yapılan GAIT-2015 Sürdürülebilir Ulaşım İçin Türkiye-AB Ortaklığı Semineri’nde dünyada gelinen son nokta ve kentlerde yaşanılan problemlere uygulanan çözümler yerli ve yabancı katılımcılar tarafından paylaşıldı.




Ulaştırma Operasyonel Programı 2007-2013 dönemi için Katılım Öncesi Mail İşbirliği (IPA) kapsamında 584,7 milyon Euro, 2014-2020 dönemi için IPA-II kapsamında 442,8 milyon Euro hibe nitelikli fon tahsis edilmiştir. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülen  Ulaştırma Operasyonel Programı’nın üç önceliği bulunmaktadır. Demiryolu alt yapısının güçlendirilmesi, Liman alt yapısının güçlendirilmesi ve Teknik Destek.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, IPA-I kapsamında tahsis edilen hibe nitelikli fonun demiryolu rehabilitasyonuna harcandığını belirterek Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı Köseköy-Gebze kesiminin rehabilitasyonu, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı rehabilitasyon ve sinyalizasyon projesi ve Cumhuriyetin ilk demiryolu olan Samsun-Kalın/Sivas Demiryolu Hattı rehabilitasyonuna harcandığına vurgu yaptı. IPA-II dönemi planında Avrupalı dostlarla daha yakın ilişkiler kurulacağını belirten Bakan Bilgin, Halkalı-Kapıkule Hattı Çerkezköy-Kapıkule kesimi inşası için kullanılacağını belirtti. Fonların sadece alt yapı için değil, tüm ulaştırma projeleri için Sürdürülebilir ve Emniyetli ulaştırma kapsamında kullanılacağını; bu dönemin yerel yönetim ve üniversiteler ile işbirliğini geliştirerek ortak projeler geliştirme dönemi olacağının altını çizdi. Daha güvenli, verimli, sürdürülebilir very alanları yöntemleri ile ilgili çalışmaların yapılacağını sözlerine ekledi.

AB Delegasyonu Bela Szombati, Sürdürülebilir Ulaşım’ın önemini vurgulayarak başladığı konuşmasında IPA-I dönemi çalışmalarından bahsetti. 2050 yılına kadar projeksiyonlardan ve “ulaşımın verimli olmasını sağlamak birinci öncelik olmalıdır, sürdürülebilir, emniyetli, effort edilebilir, ve ilgili her konuda” dedi.
Yeşil ve Dengeli Ulaşım başlığı altında “Daha Yeşil Bir Ulaşıma Doğru” ve “Yol Güvenliği” Panelleri; Erişilebilir ve Kapsayıcı Ulaşım başlığı altında, Embarq yönetiminde “Yaşanabilir Şehirler İçin Daha İyi Ulaşım Politikaları” ve AB Ortaklarına Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Desteği Projesi yönetiminde “Ulaşılabilir ve Kapsayıcı Kentsel Ulaşım” Panelleri; Akıllı Ulaşım, Ulaşımda Araştırma Geliştirme başlığı altında Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Ulaştırma’da Araştırma Geliştirme ve Veri Toplama Yöntemleri Panelleri; AB Ulaştırma Politikası ve üyelik müzakerelerinde Türkiye’deki ilerlemeler, UITP yönetiminde “AB Ulaştırma Politikalarının Türkiye şehirleri üzerindeki etkileri: Türkiye’yi neler bekliyor?”; “Daha sürdürülebilir bir ulaşım için finansman olanakları nelerdir?” konularında paneller düzenlendi.


Ulaştırma konusunda uzman yerli ve yabancı birçok temsilcinini katılımıyla düzenlenen paneller ulaşımda sürdürülebilir, daha güvenli, daha verimli ulaşım politikaları ve çalışmaları, akıllı ulaşım sistemleri, ulaşımda finansman olanakları, ulaştırmada araştırma geliştirme ve veri toplama yöntemleri gibi ortak platformda ele alınan konular hem Türkiye’nin ulaşım sisteminin gelişmesine katkı sağlayacak hem de Avrupa Birliği ile ulaşım konusunda entegrasyona katkıda bulunacaktır.
info@parlarmedya.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder