11.9.15

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 31. Meclis Toplantısı-Yılmaz Parlar

PARLAR MEDYA  
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 31. Meclis Toplantısı
 İstanbul Ticaret Odası (İTO) 31. Meclis Toplantısı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 31. Meclis Toplantısı 10 Eylül 2015 Perşembe günü gerçekleşti.
Tüm meclis Türk bayraklarıyla donandı her meclis üyesi koltuğunda Türk bayrakları üyeler açarak tüm birlikte olduklarını tek vücut olduklarını bildirirken terör kınandı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar önemli mesajı Eylül ayı olağan meclis toplantısının açılışında Türkiye’de son günlerde yaşanan terör olaylarına ilişkin değerlendirmelere bulundu.
Ülke olarak zor günlerden geçildiğine işaret eden Çağlar, "Ne zaman ülkemizde huzur ve istikrar olsa bu birilerini rahatsız ediyor ve ülkemizde aynı film dönmeye başlıyor. Bu filmi 10-15 yılda bir izliyoruz" ifadelerini kullandı.
Çağlar, dünya çalkalanırken Türkiye'nin huzur ve istikrar adası olmasının kolay kolay hazmedilemediği yorumunda bulunarak şunları kaydetti:
"Birileri çıkıp, çirkin senaryolarının düğmesine basıyor. Gelinen noktada verdiğimiz şehitler elbette canımızı yakıyor, elbette yüreğimiz acıyor. Çektiğimiz acı kelimelere dökülür gibi değil. Biz bu vatanda bugüne kadar, birlikte, kardeşçe yaşadık.
 Ama içimizden biri, bu ülkeyi bölmeye kalkışır, teröre bulaşırsa buna da sessiz kalmayız. Cezası neyse çeker. Bu millet, korku, tedirginlik ve ürkeklikle  sinecek bir millet değildir. Bizler ülkemizi refaha, insanımızı huzura kavuşturmak için En iyi bildiğimiz işi yapmaya, kararlılıkla devam edeceğiz."
Terör olayları dolayısıyla şehit olanların yakınlarına başsağlığı dileyen Çağlar, bu süreçte kurulan tuzaklara düşülmemesi, gerilime izin verilmemesi, sakin ve itidalli olunması gerektiğine dikkati çekti.
Çağlar, insanların ekmek teknelerine zarar vermenin, terörle mücadeleyi kolaylaştırmayacağına işaret ederek, "Tam tersine sorun alanlarını genişletir. Bizler, hakkın, hukukun, demokrasinin tesisini kendimize görev edinmiş bir anlayışın mensuplarıyız" ifadelerini kullandı.


Başkan Çağlar, 1 Kasım seçimlerinin Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu netliği, huzur ve istikrar ortamını sağlaması temennisinde bulunarak, kalıcı, sağlam, güçlü  ve istikrar vaat eden bir hükümet kurulması gerektiğinin altını çizdi.
"Ekonominin konuşulduğu bir ortam istiyoruz" diyen Çağlar, ekonominin bir ülkede ikinci plana düştüğü durumlarda, büyüme, refah gibi değerlerin de ikinci plana düştüğüne işaret etti.
Çağlar, hem dış etkiler, hem de içerideki sıcak gelişmelerle geçtiğimiz bir ayda döviz kurlarında yaşanan hareketliliğe de dikkati çekti. Avronun 3,5'i gördüğünü, dolar kurunun 3 lirayı aştığını dile getiren Çağlar, siyasi iklimin netleşmesi ile bu seviyelerin bir miktar düşeceğini söyledi.
Hükümet ve Merkez Bankası'ndan reel sektöre destek isteyen Çağlar, bu kapsamda getirdikleri 2 yeni öneriye vurgu yaparak şunları anlattı:
"Reel sektörün kısa vadeli dış borcu 35 milyar dolar. Buna finans kesiminin borcu dahil değil. Biz bu 35 milyar dolar borçlanırken, kur bu düzeylerde değildi. Bir çok iş adamı hesabını 2,50'ye göre yaptı. Bugün ise dolar 3 lirayı aştı. Sırf aradaki bu kur farkı yüzünden özel sektörün borcu 17,5 milyar lira arttı. Bu sıkıntıyı aşabilmek için Merkez Bankamızı ve hükümetimizi iş dünyasıyla el ele vermeye davet ediyorum. Bu 17,5 milyar lira zararın karşılanmasında bize destek verin. Kısa vadeli döviz borcu olan iş adamına devlet 2,70'den döviz satışı gerçekleştirsin. Bu destek kamu kesimine en fazla 3,5 milyar dolara mal olur. Ve bu rakam neredeyse Merkez Bankasının bir yıllık karı kadar. Bu kar bu yıl da Hazineye devredilmesin, üretim çarklarının dönmesi için kullanılsın."
İkinci önerilerinin de mikro işletmeler için olduğunun altını çizen Çağlar, bu kapsamda Hazine'nin Halkbank üzerinden esnaflara sağladığı yüzde 50 faiz indirimli kredi imkanını Türkiye'deki tüm şahıs firmalarına sağlaması önerisinde bulundu.
Çağlar Türkiye'deki şahıs işletmesi sayısının yaklaşık 500 bin adet olduğu bilgisini vererek, bu rakamın ülke ekonomisinin üçte birine denk geldiğini, indirimli kredi imkanının hem işletmelere hem de ekonomiye can suyu olacağını söyledi.
Başkan Çağlar, İTO üyelerinden gelen "Ticari Faaliyet Endeksi" rakamlarını da Meclis'te paylaştı. Endeksin sınır çizgisi 50'nin altında kalmasına rağmen geçtiğimiz aya göre beklentilerde bir miktar iyileşme olduğunu dile getiren Çağlar, bunun umut verici olduğunu söyledi.
Meclis üyelerine İTO'nun haber portalı "itohaber.com"un hayata geçirildiği, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin 14 Eylül'de açılacağı bilgisini paylaşan Çağlar, şehit çocuklarının üniversitede ücretsiz okutulduğunun da altını çizdi.
Başkan Çağlar, Eminönü'ndeki gayrimenkullerin makro bir yapı ile birleştirilme amacıyla başlattıkları ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yürüttükleri projeyi anımsatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Buradaki gayrimenkullerimizi  makro bir yapı altında  birleştirmeyi hedefliyoruz. Biliyorsunuz buradaki gayrimenkullerin bir kısmı bize, bir kısmı ise TOBB'a ait. Hazırlıkları TOBB ile birlikte yürütüyoruz.
Bugün de meclis gündemimizdeki bu maddeyle, bu projeye ilişkin ihaleye çıkılması, ihale sürecindeki hukuki işlemlerin gerçekleştirilmesi ve tasarruflar noktasında yetkinin Yönetim Kurulu'muza verilmesini gündeme getiriyoruz. Bu yetkiyi alalım ki, işlemler hızlıca yürütebilelim, gerekli çalışmaları yapabilelim, ve ihale sonucunu tekrar sizlere sunalım."
Bu arada İTO'nun meclis toplantısı İstiklal Marşı ve şehitler için saygı duruşu ile başladı. Türk bayrakları ile süslenen Meclis'te, üyeler İTO'nun kendileri için koltuklarına bıraktığı Türk bayrakları ile şehitler için saygı duruşunda bulundu.

Fuat Kulaçoğlı Grup No 44 Altyapı İnşatı, Veysi Cengiz Balçık Grup No 8  İlaç Ve Tibbi Cihaz, Ender Yazıcıoğlu Grup No 51  Ayakkabı Ve Ayakkabı Yan Sanayi
Sultan Hızıroğlu Grup No 47 Testorasyon Ve İzolasyon, Rasim Mazalum Grup No  Dokuma
Ertuğrul Yavuz Pala,Grup No 45 Konut İnşatı,Erhan Erken Grup No 32 Basın Yayın komiteleri hakkında bilgi ve beyanlarda bulundular.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder