23.7.13

BAGCILAR BELEDIYESI SELİMİYE CAMİİ AVLUSUNDA İFTAR VERDİ-YILMAZ PARLAR

PARLAR MEDYA  
MP MEDYA-HABERLER-PARLAR MEDYA-HABERLER

Bağcılar Belediyesi’nin “Edirne Kültür Gezisi ve İftarı” programı kapsamında tarihi Selimiye Camisi avlusunda buluşan Bağcılarlılar ve Edirneliler mübarek Ramazan ayının bereketli sofrasında iftarlarını açmanın mutluluğunu yaşadılar.





Bağcılar Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediği “Edirne Kültür Gezisi ve İftarı” kapsamında tarihi Selimiye Camii’nin avlusunda verilen iftarda yaklaşık iki bin kişi aynı sofrayı paylaştı. Yüzbinlerce şehit verdiğimiz Balkan Savaşları Anısı’na yapılan “Balkan Şehitleri Anıtı”nı ziyaret eden Bağcılarlılar şehitlerimiz için dua ettiler. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “İftar programını düzenledikleri Edirne’nin ayrı bir önemi bulunduğuna dikkat çekerek, “Edirne Balkan Savaşları’nın sembol ismidir. Bağcılarlı hemşehrilerimle Osmanlı Devleti’ne yaklaşık 100 yıl başkentlik yapmış tarihi şehrimizi ziyaret etmekten ve Edirneli dostlarımızla ve kardeşlerimizle aynı sofrada iftarımızı açmaktan dolayı ayrı bir mutluluk duyuyorum.

Bağcılar Belediyesi, önemli sosyal ve kültürel etkinlikleri arasında yer alan “Edirne Kültür Gezisi ve İftar Programı’nı iki bin davetlinin katılımıyla gerçekleştirdi. Bağcılar Belediyesi’nden altı otobüs ile hareket eden yaklaşık 300 Bağcılarlı rehberler eşliğinde ilk olarak Edirne Selimiye Camisi’ni ziyaret etti. Grup, daha sonra 2. Beyazid Külliyesi ile Osmanlı döneminde akıl hastalarının musiki ile tedavi edildiği Şifahane gezildi. Başta Türkiye olmak üzere bütün İslam alemi için çok büyük anlam ifade eden Balkan Şehitliği de ziyaret edildi. Gayri resmi rakamlara göre 1,5 milyon şehit verdiğimiz Balkan Savaşları anısına inşa edine Balkan Şehitleri Anıtı ziyaret edildi, burada şehitler için dualar edildi. Bu anlamlı gezinin bir diğer durağı da Edirne’yi aylarca düşman işgaline karşı müdafaa eden Şükrü Paşa için yapılan Şükrü Paşa Anıtı’ydı. Ziyaretçiler, uzman rehberlerin anlattıklarını dinlediklerinde ünlü Osmanlı Paşası Şükrü Paşa’nın düşman kuvvetlerine karşı aylarca gösterdiği müdafaayı adeta yeniden gözlerinde canlandırdılar.

Bağcılar Belediyesi Kültür Gezisi ve İftar programının sonunda Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii’ne geçildi. Davetliler, Selimiye Camisi’nin avlusunda kurulan iftar sofrasında bir araya geldi. İftar saatine yakın Kur’an tilavetinde bulunuldu. Akşam ezanının okunmasıyla Bağcılarlı ve Edirneli müminler birlikte iftar açtılar. İftar sonrası bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Allah’ın, bütün İslam alemini günahlarından arındırılmış şekilde bayrama kavuşturması temennisinde bulunarak sözlerine başladı. Osmanlı Devleti’ne 100 yılı aşkın süre başkentlik yapan ve Fatih Sultan Mehmet’in de doğduğu şehir olan Edirne’de iftar sofrasını kurdukları için çok mutlu olduğunu ifade eden Çağırıcı, mimarlar mimarı Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camisi’nin sinesinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bir araya geldiklerini hatırlattı. Çağırıcı şunları söyledi:



“Geçtiğimiz yıl Kırklareli Üniversitesi ile birlikte Balkan Savaşları’nın 100. Yılı anısına uluslararası sempozyum düzenledik. Bilmediğimiz bir çok yeni konuları öğrendik. Cumhuriyetimizin kuruluş sürecinin daha iyi anlaşılabilmesi ve kurtuluş savaşımızın da daha iyi algılanabilmesi için mutlaka Balkan Savaşları’nın çok iyi okunması gerektiğine inanıyorum. Balkan Savaşları resmi 650 bin, gayri resmi 1,5 milyon insanımızın şehit düştüğü bir savaştır. Bizler şehit ve gazileriyle birlikte yaşayan insanlarız. Aynı duyguları paylaşıyoruz. Geçmişine sahip çıkan ve geçmişinde şanlı bir tarihe sahip insanlarız. Mevlana’nın dediği gibi bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar. Geçmişimizi iyi bilmeliyiz. Geleceğimize en iyi mirası bırakmalıyız.”

Ramazan Çadırında her akşam üç bin kişiyle iftar yaptıklarını ifade eden Çağırıcı, her mahallede iftar düzenlediklerini belirterek, Kazakistan, Kırgızistan ve Almanya’da gönül sofraları kurduklarını kaydetti. Çağırıcı, şöyle konuştu:

“O dönem ecdadımız iftarını açamadan şehit düştü. Ecdadımızla bir akşam iftar yapmak amacıyla Çanakkale Şehitliği’nde iftar düzenlemiştik. ‘Edirne’mizde de iftar düzenleyelim’ dedik. Geçen yıl Edirne Valiliğimizin ev sahipliğiyle bu programları başlattık. Bu yıl ikincisini düzenledik. İnşallah önümüzdeki yıl da burada olacağız. Bu zeminin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner de konuşmasına Edirne Valisi’nin şehit ve gazi yakınları için düzenlenen bir iftara katıldığı için bu iftara katılamadığını belirterek başladı. İki yıldır sofralarının şenlendiğini ifade eden Aslaner, “Bizi bahtiyar ediyorsunuz. Aranızda bulunmaktan ve sizlerin sofranızda iftar açmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk de, geçen yıl da aynı mekanda hem Bağcılarlı hem de Edirneli dostlarıyla bir arada iftar açtıklarını hatırlatarak, “‘Mimar Sinan’ın muhteşem eserinin gölgesinde iftar yapmanın mutluluğunu yaşadık. ‘Ramazan paylaşmaktır’ sloganıyla başlayarak Anadolu’nun değişik rengini, sesini burada buluyoruz. Bu tablo Türkiye tablosudur. Bizim birliğimiz ve dirliğimizin teminatıdır.” dedi. Yemek duasını Bağcılar Müftüsü Hasan Hüsnü Sula’nın yaptığı iftara Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz da katıldı.

yilmazparlar@yahoo.com

 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder