27.4.13

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği'nin (YAPDER) Kentsel Dönüşüm zirvesi-Yılmaz Parlar

CHP den kentsel dönüşüm açılımı…

Murat Karayalçın: İlk kentsel dönüşümü

ilk metroyu sosyal demokratlar yaptı


Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği'nin (YAPDER) Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin CHP’li belediyeler ve CHP’nin konuyla ilgili isimleri damgasını vurdu.

Toplantının açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran AKP'nin kentsel dönüşüm adı altında tüm Türkiye'de yaptığının bilgisayarlarda gençlerin oynadığı ''Simcity'' isimli oyuna benzettiğini söyleyerek, ''Oyunu oynayanlar bir alan üzerinde şehir kuruyor ve onun üzerinde de çeşitli konutlar ve işyerleri oluşturuyor. İstanbul da Recep Tayyip City gibi. Her şeye o karar veriyor. Kanal açılacak o karar veriyor. İstanbul'un en güzel yerine cami yapılmasını o söylüyor. Bunun tek bir amacı var, rant ve kâr'' dedi.

Moderatörlüğünü Gazeteci Celal Toprak’ın yaptığı Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin ana konuşmacısı Murat Karayalçın da konunun yakıcı öneme sahip olduğunun altını çizerek şu noktalara değindi:



. Mevcut iktidar sadece kentsel katliam ve çevresel felaket getirmiyor. Toplum düzenini ve ahlaki yapıyı da tarumar ediyor.

. Kentsel dönüşüm denilince akla gecekondular veya çarpık yapılar geliyor.

. Oysa imarlı binaların ve ruhsatlı iş merkezlerinin de yeni yapılanmada gözden geçirilmesi önemli.

. Kentsel yaşamın, inşaat emsallerini arttırarak değil, aksine inşaat emsallerinin azaltılarak kaliteli hale gelebilir.

. Kentsel dönüşümde nitelik, yerindelik, birliktelik ve finansman gibi ilkeler çok önemli.

. Bu ilkeleri en iyi sosyal demokratlar biliyor.

. İlk kentsel dönüşümü biz yaptık. İlk metroyu sosyal demokratlar yaptı. Bu noktayının alıtnı çizmek istiyoruz.

 

Projenin ev sahipliğini yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de  sözlerine “Yaşamın her alanından gelen toplum önderleriyle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum” diyerek başladı ve şöyle devam etti;

“Niteliksiz yerleşim alanlarının yanı sıra deprem riskini de barındıran ülkemiz açısından kentsel dönüşümün hafife alınamayacak, bilimsel ve ahlaki kuralların dışında tutulabilecek bir proje olamaz. Hatalı yapılan bir kentleşme toplumsal birlikteliğin ve kültürel gelişmenin de önüne bir set koyar. Şimdi uygulanmaya çalışılan projenin en büyük handikapı hiçbir muhalefet partisinin, sivil toplum örgütünün, meslek odasının görüşünün alınmaması.”

Zirvenin ikinci Orurumunda Kadıköy Belediyesi İmar Müdürü Erol Özyurt, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan ve Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Çengeli söz alarak gelişmiş ve örgütlü toplumlardaki dönüşümün nasıl yapıldığı konusunda bilgilerini paylaştı. Kentsel yenilenme konusunda uygar ülkeler ve Türkiye arasındaki farkları gözler önüne seren konuşmacılar, dönüşümün ve gelişimin halk tabanlı olmadan mümkün olamayacağı konusunda fikir birliğine vardı.

İkinci oturumun moderatörlüğünü gazeteci Miyase İlknur yaptı. Bu oturumda Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, Kadıköy Belediyesi İmar Müdürü Erol Özyurt, Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Çengel, Tema Vakfı Genel Müdürü Serdar Sarıgül, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Genel sekreteri Temel Pirl söz aldı.

Konuşmacılar gelişmiş ve örgütlü toplumlardaki dönüşümün nasıl yapıldığı konusunda bilgilerini paylaştı. Kentsel yenilenme konusunda uygar ülkeler ve Türkiye arasındaki farkları gözler önüne seren konuşmacılar, dönüşümün ve gelişimin halk tabanlı olmadan mümkün olamayacağı konusunda fikir birliğine vardı.

Üçüncü oturumun moderatörlüğünü gazeteci Ezgi Özbolat yaptı. Oturuma Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Maltepe Belediye Başkanı Prof.Dr. Mustafa Zengin, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan katıldı.

Yapder Genel Koordinatörü Mehmet Gözcü’nün kapanış konuşmasını yaptığı zirveyi, akdemişyenler, eğitimciler, işadamları ve sivil toplum önderleri ile muhtarlardan oluşan 1000 kişiye yakın katılımcı izledi. Zirvedeki bilgiler daha sonra kitapçık haline getirilecek.

yilmazparlar@yahoo.com

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder