11.12.12

MATMAZEL JULİE 19 KASIM’DA PRÖMİYER YAPTI-YILMAZ PARLAR

MATMAZEL JULİE
19 KASIM’DA PRÖMİYER YAPTI!


Yazan: August Strindberg
Çeviren: Rüstem Ertuğ Altınay
Reji: Jale Karabekir
Koreografi: Gökmen Kasabalı
Oyuncu Koçu: Esra Çizmeci
Reji Asistanı: Hafize Balkan
Dekor Tasarım: Aylin Ominç
Kostüm Tasarım: Burcu Rahim
Işık Tasarım: Erdem Çınar
Fotoğraf: Gültekin Tetik
Grafik: Bülent Kuzu

Oynayanlar: Yeşim Koçak, Mehmet Aslan, Asiye Dinçsoy

1, 3, 10, 14, 18 ve 26 Aralık’ta Saat 20:30’da Sahne Cihangir’de…
Sahne Cihangir : Ağa Hamamı Caddesi, Taktaki Yokuşu 2/B Firuzağa Camii, (Ağa Bilardo Yanı) Cihangir/Taksim


İstanbul İsveç Konsolosluğu, Swedish Institute ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, ölümünün 100. yılında August Strindberg’i anıyoruz...
Modern tiyatronun öncülerinden İsveçli yazar Strindberg’in 1888 yılında yazdığı Matmazel Julie adlı oyun, aynı dönem yazarlarından Norveçli Henrik İbsen’in Bir Bebek Evi adlı oyununa cevap niteliği taşıyor.

Tiyatro Boyalı Kuş’a 2009 yılında İbsen Ödülleri’ni kazandıran Bir Bebek Evi’nden (topluluğun verdiği adla Nora/Nure) sonra, grup 2012 sezonunda Matmazel Julie’yi sahneliyor.

İnsanın varoluş sorunsalını temel alan oyun, sınıf çatışması ile toplumsal cinsiyet rolleri arasındaki gerilimi merkeze alarak tiyatroyu, hayatı, belirlenmiş senaryoları, davranış modellerini eleştiriyor ve tartışıyor.

Bir kontun evinin mutfağında geçen oyun, bir yaz dönümü gecesinde gündelik hayatlarından sıyrılmaya çalışan ve farklı senaryoları denemeye çalışıp kalıplarını yıkmakla uğraşan üç karakterin tiyatral bir yolculuğu.

Kont’un evden gitmesiyle gelmesi arasındaki zaman diliminde yaşanan olayları ve yaratılan durumları ele alan oyunda Tiyatro Boyalı Kuş, erkek egemen sistemin insanlar üzerindeki baskısına, sınıfsal farklılıklarla birlikte cinsiyet farklılıklarının da yarattığı çelişkilere, bizlere biçilen toplumsal rolleri oynamak zorunda kalma durumumuza dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu kalıpların dışına çıkma çabalarının da çözümsüzlüğünün altını çizmeye çalışıyor.

Oyun gündelik hayatın dışında bir yaz dönümü gecesinde, bir başka deyişle rutinin dışına çıkılması beklenen bir zamanda ve Kont’un yani iktidarın evden gitmesi ile gelmesi arasındaki  bir zamanda geçer. Üç karakter -Julie, Jean ve Kristin-, tam da bu zamanın içinde kendi rollerine karşı durmaya çalışırlar. Ancak kullandıkları yöntemler ya da yarattıkları senaryolar da, erkek egemen sistemin ürettiklerinden başka bir şey değildir.

Kont’un eve dönmesiyle, yüzyıllardır bildiğimiz bir senaryo yine aynı son ile sona erecektir...

Erk yine kazanacaktır.


Matmazel Julie Ekibi

Jale Karabekir
İstanbul Üniversitesi Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü mezunu.  Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden ‘Kadınların Özgürleşmesi İçin Bir Strateji Olarak Performans: Okmeydanı Toplum Merkezi’nde Ezilenlerin Tiyatrosu Pratikleri” başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini aldı.  Aynı bölümde dört yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı. Halen Işık Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ve kurucusu olduğu feminist tiyatro, Tiyatro Boyalı Kuş’ta genel sanat yönetmeni olarak çalışmaktadır.

Yeşim Koçak
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. On bir yıl Kent Oyuncuları’nda görev aldı. 2002’de Çözüm adlı oyunla, Vasfı Rıza Zobu Ödülü’nü, Afife Tiyatro Ödülleri “Yeni Kuşak Başarılı Kadın Oyuncu”, Magazin Gazetecileri Derneği ve Avni Dilligil Ödülleri “Umut Vadeden Kadın Oyuncu” ödüllerini aldı. Oynadığı oyunlardan bazıları: Anna Karenina, Mutfak Söyleşileri, Marat Sade, Mefisto, Martı. Bir çok film ve dizide rol alan Yeşim Koçak, halen İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oyuncu, İstanbul Aydın Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde de öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Mehmet Aslan
Pera Güzel Sanatlar Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Maymun Davası, Getto, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Bekleme Odası, Takanlar ve Takılanlar, Şerefe Hatıralar, Venedik Taciri, Kazaen adlı oyunlarda; İki Çizgi ve Ya Sonra adlı sinema filmlerinde; Yarım Elma, Asi, Aşk ve Ceza, Belalı Baldız, Kartallar Yüksekten Uçar başta olmak üzere bir çok dizi filmde rol aldı. TRT’de ve Kanal D’de bir çok çocuk ve yetişkin programlarında sunuculuk yaptı.  Köteşepe, Bir Cinayetin İki Öyküsü ve Neden Ben? adlı kısa film çalışmaları bulunmaktadır.

Asiye Dinçsoy
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdiği yıl, Kazım Öz’ün “Fırtına (Bahoz)” filminde, Helin karakterini canlandırdı. Ardından 2007’de Murat Düzgünoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı ‘Hayatın Tuzu’ adlı filmde Meryem rolünü üstlendi. Bu rolle 2009 yılında 16. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü'nün" sahibi oldu. 2008’de, Sedat Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı Press filmindeki “Songül” rolü ile 44. SİYAD “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünün sahibi oldu. Sinema alanında ayrıca, Hatice Yakar’ın Öfkeli Çılgınlık Karamsar Çile (2010), Tayfun Pirselimoğlu’nun Saç (2010) adlı filmlerinde rol aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder